08:18 27 Mai 2019
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.05
 • RUB0.28
 • RON4.24
 • UAH0.68
  Laura Codruța Kovesi

  Exploziv! Revocarea Laurei Codruţa Kovesi este ireversibilă!

  © AFP 2019 / Daniel MIHAILESCU
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (140)
  147361

  Legea 303/2004 nu prevede posibilitatea ca preşedintele României să poată refuza să emită decizia de revocare. Ce riscă Iohannis dacă încalcă legea.

  BUCUREŞTI, 23 feb — Sputnik, Georgiana Arsene. Oengeurile sorosiste vor încerca să facă agitaţii de stradă disperate pentru a împiedica revocarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA, nozeată luju.ro, care precizează că se cere insistent preşedintelui ţării, de către asemenea asociaţii, să nu admită cererea de revocare formulată de Tudorel Toader.

  Luju.ro susţine că revocarea lui Kovesi este ireversibilă, iar pentru a deveni realitate mai este nevoie doar să fie parcursă etapa avizului Secţiei de procuror a Consiliului Superior al Magistraturii.

  Şefa DNA este ca şi revocată, mai susţine site-ul amintit, care îşi bazează afirmaţia pe Legea nr 303/2004 care prevede că revocarea „se face" la propunerea ministrului Justiţiei, dispoziţia legiuitorului fiind una imperativă, care nu dă dreptul preşedintelui să refuze, ci doar să ia act de cerere şi să o transpună în practică prin emiterea unui act prezidenţial.

  Constituţia României spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, care are dreptul să propună numirea sau revocarea lor din funcţii.

  Preşedintele are dreptul să respingă doar propunerile de numire în funcţie, nu şi atunci când este vorba de revocarea din funcţie, în cel de-al doilea caz având obligaţia să „o facă".

  Dacă preşedintele va trece, însă, peste autoritatea ministrului Justiţiei, se va declanşa un conflict juridic de natură constituţională prin împiedicarea exercitării atribuţiilor ministrului, a cărui competenţă de soluţionare este la Curtea Constituţională. Cei care au dreptul să sesizeze Curtea Constituţională, mai precizează Lumea Justiţiei, sunt: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor sau preşedintele CSM.

  „Este de aşteptat ca în cazul unui refuz unul din preşedinţii celor două camere sau chiar preşedintele CSM judecătoarea Simona Marcu (care nu este în tabăra statului paralel) să sesizeze Curtea Constituţională că preşedintele refuză să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, caz în care s-ar ajunge la constatarea încetării mandatului ei prin decizia CCR. Această situaţie ipotetică va fi însă una care va putea pune capăt mandatului preşedintelui Klaus Iohannis", notează luju.

  Şi aceasta deoarece s-ar constatat faptul că Iohannis a încălcat Constituţia şi a boicotat atribuţiile ministrului Justiţiei. În această situaţie, Parlamentul ar avea dreptul să îl suspende din funcţie şi să declanşeze procedurile unui referendum pentru demiterea lui Iohannis.

  Şi acum… Ghinion pentru preşedinte, deoarece un referendum de această natură ar duce la demiterea sa, având în vedere prăbuşirea lui în sondaje.

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (140)

  Tematic

  Un scenariu halucinant circulă pe internet, după declanșarea revocării lui Kovesi
  Pavelescu: „Dacă nu o revocă pe Kovesi, preşedintele se compromite"
  DNA, prima reacție, după declanșarea procedurii de revocare a „doamnei Kovesi”
  "Urmașa" Laurei Kovesi vine cu un argument ciudat și interpretabil
  Mircea Badea, mesaj radical pentru Iohannis: "O votez pe Kovesi!"
  Tagurile:
  Ireversibil, Revocare, Laura Kovesi, Toader Tudorel, Klaus Iohannis
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei