05:59 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Valute, salarii, economie

  Oficial, trăim la fel de bine ca grecii și portughezii

  © Sputnik / Григорий Сысоев
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  138 0 0

  Dacă statisticile oficiale sunt adevărate, raportul dintre salariile românilor și prețuri se apropie de cel din unele state UE.

  BUCUREȘTI, 27 feb — Sputnik, Daniel Nistor. România nu stă rău în ceea ce priveşte preţurile alimentelor, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

  "Statisticile europene ne arată că preţul alimentelor în România este, în medie, 60% din preţul din Uniunea Europeană. Deci, ce costă, în medie, 100 de lei în Europa, în România costă 60 de lei. E o situaţie relativ bună", a explicat Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

  E bine sau rău pentru standardul de viață, comparativ cu al europenilor? Biroul de statistică Eurostat a publicat săptămâna trecută salariile minime din țările membre pe luna ianuarie.

  Instituția nu a prezentat o medie pe UE (ar fi nesemnificativ, având în vedere că populațiile țărilor diferă foarte mult), dar a făcut o împărțire în trei grupe, după acest criteriu.

  Prima grupă, cu salarii minime de până la 500 euro, cuprinde Bulgaria, Lituania, România, Letonia, Ungaria, Croația, Cehia și Slovacia. Din această grupă, cel mai mic salariu minim se află în Bulgaria (261 euro pe luna), iar cel mai mare în Slovacia (480 de euro pe luna).

  România, cu un salariu minim de 408 euro pe lună, ocupă locul 3 din coada Uniunii Europene. Niveluri mai mici sunt înregistrate numai în Bulgaria (208 euro) și Lituania (400 euro).

  Grupa a doua (500-1.000 euro) înglobează Estonia, Polonia, Portugalia, Grecia, Malta, Slovenia, Spania. Cel mai mic nivel: Estonia (500 euro). Cel mai mare nivel: Spania (850 euro).

  A treia grupă este formată din statele care în ianuarie 2018 au avut un salariu minim de peste 1.000 de euro pe lună. Aici se regăsesc Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Irlanda, Luxemburg. Marea Britanie are cel mai mic salariu minim din grupă (1.401 euro), iar Luxemburg cel mai mare (1.999 euro).

  Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim legiferat, deci nu au fost incluse în niciuna din cele trei grupe.

  Dacă prețurile din România se ridică la 60% din cele dintr-o anumită zonă, înseamnă că salariul minim de la noi ar trebui să reprezinte 60% din cel plătit în acea zona, pentru compensare. Dar unde găsim un salariu minim de 680 euro pe lună, ca să ne putem încadra la acest criteriu? Să zicem că aceasta s-ar afla în partea de mijloc a grupei a doua, unde se situează Portugalia și Grecia.

  Asta nu înseamnă că trăim la fel de bine ca portughezii și grecii, pentru că salariile și prețurile mai mari conturează o piață mai bogată, mai diversă. Dar hai să zicem că ne comparăm cu ei la asigurarea strictului necesar.

  Tematic

  Lucrezi part time? Vezi salariul minim net
  Declarație bombă despre salariile polițiștilor: Cât vor primi în ianuarie
  Deşi nu şi-au primit salariile, 360 profesori aşteaptă minuni
  Programatorul IT câștigă 6 salarii minime
  Lovitură pentru firmele mici? Cea mai mare creștere salarială din ultimii 15 ani
  Tagurile:
  coraport, salarii, prețuri, UE, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei