03:06 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Filaj, interceptare, SRI, mascați

  Încă o lovitură pentru "Statul paralel" - serviciu imens pentru SRI

  © Facebook / SRI
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  59740

  O decizie care poate lichida o sechelă importantă a perioadei Băsescu - Coldea, SRI se poate ocupa de chestiuni pentru care specialiștii săi au fost pregătiți.

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik, Evan Răutu. Curtea Constituţională a României continuă șirul de clarificări extrem de necesare pentru funcționarea statului de drept în parametrii firești. Concret, CCR a admis parţial excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din articolul 3, art.10, art.11 și art.13 din Legea nr.51/1991 "privind securitatea națională a României", în forma anterioară modificării prin Legea nr.255/2013, precum și a dispozițiilor art.13 din același act normativ, în forma în vigoare.

  Neconstituționalitatea se referă la eliberarea mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională, legea fiind formulată "prea vag", de aici apărând abuzuri, unele reclamate în mass media sau chiar la CEDO.

  De altfel, aspectele reținute ca neconstituționale au fost expuse în urma sesizării CCR de omul de afaceri Beniamin Rus din Oradea, care a solicitat instanței civile ca probele obţinute prin interceptări pe mandate de siguranţă naţională să nu poată fi folosite în dosarele penale, transmite Agerpres.

  Prin decizie, CCR a respins solicitarea, dar a admis unele aspecte. Neconstituționalitatea se referă la art. 3, lit. f) din Legea 51/1991:

  "Constituie amenințări la adresa securității naționale a României următoarele:
  f) subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țării, precum și actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuințare a structurilor necesare bunei desfășurări a vieții social-economice sau apărării naționale".

  În fapt, această decizie este o lovitură grea pentru așa-numitul "Stat paralel", a cărui activitate s-a manifestat prin protocolul secret 

  , dar și prin utilizarea principalei instituții de Intelligence în acțiuni controversate ale DNA.

  Se poate lichida astfel o sechelă importantă a perioadei Băsescu — Coldea, iar SRI să se ocupe de chestiuni pentru care miile sale de specialiști au fost pregătiți. Nicidecum pentru a fi puși în pericol în cadrul unor activități controversate, situate cel puțin cu un picior dincolo de limita legii.

  Tematic

  Ultima oră: Manda și Comisia SRI - cutremur la SRI și DNA, vizat și Iohannis
  Curtea Constituțională lovește DNA și SRI
  Jurnalist: manifestațiile din ianuarie, organizate cu sprijinul SRI-DNA
  Documentul care aruncă în aer SRI. Corupţie şi spionaj împotriva DNA
  Tagurile:
  mandate interceptare, decizie, Curtea Constituţională, România


  Știrile Zilei