19:31 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  Polizei (Symbolbild)

  E ştirea zilei! Percheziţii de amploare în România şi Germania

  © AP Photo / Michael Probst
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  210 0 0

  O puternică reţea de trafic de persoane a fost destructurată. Percheziţii în Timiş şi Arad. Cum lucra reţeaua.

  BUCUREŞTI, 7 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Migranţi din Orientul Mijlociu aduşi în România şi transportaţi ilegal în Germania, un plan ingenios, sute de persoane implicate şi măsuri de evitare a legii. Procurori ai DIICOT Timişoara, ofiţeri ai DGA, dar şi de la Crimă Organzată, au mers în locuinţele mai multor suspecţi din Timiş şi Arad, dar şi la câteva pensiuni, tot în oraşul de pe Bega, unde au făcut percheziţii.

  DIICOT susţine că există suspiciunea rezonabilă că în anul precedent, pe raza judeţului Timiş, a luat naştere şi a acţionat un grup infracţional organizat, al cărui scop era să racoleze, să îndrume, să cazeze şi să transporte migranţi originari din Orientul Mijlociu şi Asia spre ţări din vestul Europei.

  Reţeaua funcţiona pe filiera Turcia-Bulgaria-Serbia-România-Ungaria-Austria-Germania, transmite instituţia.

  Migranţii erau introduşi fraudulos în România din Serbia. O dată ajunşi pe teritoriul nostru, erau duşi până în municipiul Timişoara. Aici, erau cazaţi la pensiuni din zonă, până la momentul organizării trecerii graniţei cu Ungaria şi transportării acestora spre Germania.

  Interesant este, însă, modul în care aceştia evitau să fie descoperiţi de către oamenii legii. Este vorba despre folosirea dispozitivelor tehnice de tip GPS sau aplicaţii mobile, nu doar pentru a comunica, dar şi pentru a se deplasa cu uşurinţă în teren şi a găsi locaţiile unde sunt migranţii.

  Maşinile cu care erau transportaţi asiaticii aveau numere de înmatriculare străine, fapt are face foarte greu verificarea acestora, precum şi adoptarea unei metode foarte eficiente de transfer a banilor — metoda Hawala.

  Fiecare segment al reţelei naţionale se afla sub conducerea unui lider zonal, cetăţean arab.

  Contactele se realizau doar prin intermediul aplicaţiilor online. Se evitau orice contacte telefonice directe.

  Liderii din România şi Serbia stabileau în prealabil data şi ora aproximativă când urma să fie trecut peste graniţă un grup de migranţi, pe fâşia verde. Atunci, liderul din România lua legătura cu unul din cei care aveau un rol în activitatea de transport, astfel încât aceştia aveau un transportator pregătit să plece în zona frontierei cu Serbia, de unde prelua migranţii.

  Aceştia erau instruiţi să îşi închidă telefoanele mobile, ca să nu se înregistreze nici o locaţie în memoria dispozitivelor. Dacă erau depistaţi, trebuiau să le reseteze.

  Dacă erau depistaţi la pensiuni, unde nu le erau cerute acte, aceştia erau învăţaţi să ceară azil în România, interpret de limbă maternă — pentru limbile rare gen urdu nu se găsesc interpreţi — sau să nu spună mare lucru despre modul în care au ajuns aici.

  Fiecare migrant plătea câte 4000-5000 de euro de persoană pentru aceste servicii, deci este de la sine înţeles ce averi colosale s-au putut face în urma oferirii acestor „servicii".

  Mai mulţi suspecţi urmează să fie ridicaţi şi vor fi duşi la audieri la sediul DIICOT Timişoara, informează Digi 24.

  Tematic

  SONDAJ: Migrația, terorismul și îmbătrânirea populației sunt problemele UE
  Migranții: Bulgaria, Grecia, Serbia și România pot proteja UE?
  Brexit: Document divulgat - Guvernul May vrea noi bariere pentru migranți
  Majoritatea britanicilor susțin migrația muncitorilor calificați din UE
  Ungaria va avea de ales în 2018. Viktor Orban sau "invazia migranților"
  Unul din cinci șomeri din Marea Britanie este migrant. Care este cota românilor
  Mii de migranți au murit în apele Mării Mediterane
  Tagurile:
  Migranți, DIICOT, Germania, România


  Știrile Zilei