13:43 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  Pacient la spital

  Șocant: „Pacientul oncologic din România mai are un singur drept: dreptul să moară!”

  © Sputnik / Варвара Гертье
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  276 0 0

  Preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România prezintă un adevăr crâncen despre lipsa de medicamente pentru bolnavii oncologic şi despre decesele înregistrate la oameni care ar fi putut fi salvaţi.

  BUCUREŞTI, 12 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. De zece ani lipsesc terapiile inovatoare pentru bolnavii de cancer din România, condamnaţi la viaţă grea, mai ales ca urmare a faptului că medicamentele necesare fie se găsesc extrem de greu, fiind nevoiţi să meargă dintr-o farmacie în alta, fie au fost retrase complet de pe piaţă.

  Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România — FABCA — spune că pacientul oncologic român mai are doar dreptul… de a muri. Un sfert in medicamentele existente pe piaţa internă farmaceutică a dispărut.

  „Pacientul oncologic din România mai are un singur drept: dreptul să moară!", a declarat Cezar Irimia, potrivit Gazeta de Sud.

  Motivul pentru care România se află în această situaţie aberantă şi extrem de dificilă o reprezintă scăderea preţurilor medicamentelor din vara anului 2015. De atunci, mulţi producători refuză să mai aducă în ţară medicamente esenţiale. Consecinţa este de-a dreptul dramatică pentru bolnavi, care se văd nevoiţi să găsească înlocuitoare sau să meargă în străinătate pentru a le cumpăra pe cele care au dispărut din ţară.

  Îngrijorător este că, în ultimii ani, din România au dispărut aproximativ 2000 de medicamente, deci cam un sfert din numărul total de medicamente de pe piaţa farmaceutică internă.

  În acest timp, Ministerul Sănătăţii nu a regândit politica medicamentului şi nu a luat măsuri de restabilire a preţurilor.

  Legea nr. 46/2003, privind drepturile pacientului, spune că acesta trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. Nu corespunde, însă, textul legii cu realitatea, deoarece bolnavii din România trebuie să alerge din farmacie în farmacie sau să treacă hotarele pentru a găsi medicamentul de care au nevoie, indiferent că este vorba de medicamente pentru adulţi sau pentru copii.

  În România, susţine sursa menţionată, mor zilnic 130 de pacienţi cu cancer, mulţi dintre ei având şanse reale de supravieţuire şi chiar de vindecare.

  Femeile cu cancer mamar au probleme în aprovizionarea cu unul dintre medicamentele de bază, Tamoxifen.

  Bolnavii de epilepsie suferă din pricina faptului că nu au acces, de zece ani, la nici o terapie inovatoare. În România, 500.000 de persoane suferă de această boală.

  Tagurile:
  Cancer, Dreptul să moară, Spital, Oncologic, pacient, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei