09:36 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  Grădiniță

  Se anunţă o iniţiativă normală în învăţământ: obligativitatea grădiniţei

  © Sputnik / Владимир Акимов
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  3419 0 0

  O propunere legislativă prevede ca grupa mare să devină obligatorie în curând, iar, în câţiva ani, acelaşi statut îl va avea şi grupa mijlocie. Cine are de câştigat.

  BUCUREŞTI, 14 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Grădiniţa ar putea deveni obligatorie. Iată care este propunerea unui deputat UDMR care a plecat urechea la ce spun psihologii şi pedagogii. O iniţiativă extraordinară, care ar trebui să aibă sorţi de izbândă, dacă nu va fi învinsă de ideile conform cărora copilul nu trebuie „chinuit", de parcă unitatea de învăţământ l-ar pune să care buşteni, nu să facă activităţi specifice vârstei. În fine…

  Această propunere legislativă prevede ca grupa mare să fie obligatorie din 2020, iar cea mijlocie din 2023.

  Unul din iniţiatorii modificării Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este deputatul UDMR Szabo Odon, care spune că a fost inspirat de cele transmise de psihologi şi pedagogi, care au spus că un copil se dezvoltă mult mai uşor dacă frecventează grădiniţa.

  „Există diferenţe foarte mari între cei care participă la educaţia preşcolară din punct de vedere al mediilor de rezidenţă în defavoarea mediului rural. Apar inegalităţi la gradul de pregătire pentru şcoală şi, implicit, riscul şcolar la debutul în clasa zero în cazul copiilor fără pregătire preşcolară", a declarat deputatul, citat de Adevărul.

  În unităţile şcolare se observă clar că micuţii care au frecventat grădiniţa se adaptează mult mai uşor, sunt mai sociabili şi pot opera mai rapid cu concepte. De asemenea, ei îşi formează noi cunoştinţe pe temelia celor acumulate la grădiniţă.

  Este foarte greu pentru un cadru didactic să lucreze în clasa zero cu copii ce nu au mers deloc la grădiniţă, mai ales din prisma faptului că aceştia nu au un set de reguli şi norme şi, venind direct din mediul familial, acolo unde li se permit multe lucruri, unde gradul de egocentrism este ridicat, copiii întâmpină greutăţi la adaptarea în colectivitate, acolo unde observă că „nu sunt mai cu moţ".

  Dacă această iniţiativă va fi adoptată, este posibil să avem surpriza-plăcută, desigur, a creşterii calitative a învăţământului nostru.

  Tematic

  Angela Gonța: „Grădiniță, cimitir al tinereții mele”
  Dezastru în Chișinău: Grădinițe închise, lipsă de personal, salarii mizere
  Tagurile:
  Inițiativă legislativă, Obligativitatea grădiniței
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei