05:26 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  96 0 0

  Dacă în Capitală numărul salariaților este dublu față de cel al pensionarilor, avem și un județ unde situația se prezintă aproape diametral opus.

  BUCUREȘTI, 14 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10 în trimestrul 4 din 2017.

  Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

  Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat, în ultimul trimestru al anului trecut, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 502 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1.362 lei în Municipiul Bucureşti).

  Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale.

  Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii — anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,0%.

  În trimestrul IV 2017:

  numărul mediu de pensionari a fost de 5.229.000 persoane, în creṣtere cu 5.000 persoane faţă de trimestrul precedent;

  pensia medie lunară a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4% faţă de trimestrul precedent;

  pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.071 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,5% (comparativ cu 55,3% în trimestrul precedent);

  indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 100,0%.

  Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se calculează pentru pensionarii de asigurări sociale de stat, pensionarii MApN, MAI, SRI.

  Pensia medie lunară reprezintă dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni).

  Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizaţie socială), în trimestrul 4 din 2017, a fost de 812.800 persoane, din care:

  • 659.100 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul pensionarilor din această categorie;

  • 152.100 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 42,2% din totalul acestora;

  • 1.600 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,0% din totalul acestei categorii.

  Tematic

  Desecretizat! Ce pensie are Nina Iliescu, soţia fostului preşedinte
  Ce se petrece la Casa de Ajutor a Pensionarilor din Râmnicu Vâlcea
  Mesaj #REZIST - grenade pentru pensionarii PSD... "utili doar morți"!
  „#Rezistenţii" vor pensii speciale pentru că... au stat în frig!
  Veste proastă: va creşte vârsta medie de pensionare. Vezi cu cât
  Tagurile:
  trimestrul IV 2017, statistici, pensii, INS, România


  Știrile Zilei