08:10 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Participanții în timpul unei demonstrații pentru autonomia secuiască în fața ambasadei României din Budapesta, Ungaria, poză de arhivă

  Îndemnuri de autonomie: "Secui, nu români! România nu e România" (VIDEO)

  © AP Photo / MTI, Lajos Soos
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  37905

  Secesioniștii spun că Ardealul era un stat paralel în interiorul Austro-Ungariei și că toate regiunile din România trebuie să ceară autonomie.

  BUCUREȘTI, 16 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Ultimele zile au fost efervescente pentru autonomistii din Ardeal.

  Marșuri, demonstrații, declarații tari prilejuite de ziua de 15 martie, sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, după cum se vede într-un clip video publicat de jurnaliștii de la Recorder.

  O demonstrație în acest sens a avut loc la Târgu Mureș. Au participat circa 3.000 de etnici maghiari din județele Harghita, Covasna, Mureș. Manifestanții se arătau animați de dorința de autonomie, pe motiv că numai așa s-ar putea asigura dezvoltarea Ținutului Secuiesc, dar și a altor zone.

  În prezent, ziceau ei, "centralizarea excesivă ajută foarte mult corupția, Guvernul de la București mănâncă toți banii, se construiește un stadion la Craiova dar la Târgu Mureș canalizarea nu e terminată".

  Pe lângă problematica economică, au fost abordate și teme absolute politice, unele luări de poziție având tendințe secesioniste evidente.

  Participant la eveniment, pastoral reformat Laszlo Tokes a făcut apel la istorie, afirmând la microfon că românii "autonomizați" prin autodeterminare "s-au organizat atât de bine și au realizat un STAT PARALEL în interiorul Monarhiei Austro-Ungare".

  La manifestație au participat politicieni separatiști din Catalonia și Țara Bascilor. S-a strigat "Catalonia! Catalonia!"

  În marșul către Prefectura Mureș, unde au depus o petiție pentru autonomie, demonstranții au strigat: "Secui, nu români!".

  Totuși unul dintre manifestanți spune că "autonomia e bună nu numai pentru noi, ci și pentru români".

  Secuii ar vrea că solicitările lor de autonomie să fie preluate și de românii din alte regiuni.

  Ei se întrebau — "de ce nu ies și românii cu noi pe stradă?". Și atunci ce să facem, să împărțim țara în mai multe autonomii? "Dar de ce nu?" — zice un manifestant: "Astea sunt regiuni. România nu e România. Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, poate să ceară oricare autonomie", completează el.

  Tematic

  Tupeu incredibil - Autonomia secuilor, chiar de Revoluția română!
  Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
  Inițiativă ajunsă în Monitorul Oficial: "Ținut Secuiesc" cu propriu președinte
  Exclusiv: din a cui vină ambasadorul SUA a pozat cu steagul secuiesc
  Tagurile:
  Secuime, Miting, Autonomie


  Știrile Zilei