17:49 19 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.11
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.62
  Analize

  Nu e farsă de 1 aprilie! Analizele pentru depistarea hepatitei B şi C, gratuite

  © Sputnik / Антон Денисов
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  138 0 0

  Nu se ştie câţi români sunt infectaţi cu virusul hepatic. Trimiterea de la medicul de familie şi analizele vă pot salva viaţa.

  BUCUREŞTI, 18 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Analizele pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitei B şi C vor fi gratuite, pacienţii necesitând doar o trimitere de la medicul de familie. Acest lucru va fi posibil începând cu prima zi a lunii aprilie.

  Mai mult decât atât, pacienţii infectaţi vor avea gratuitate la celelalte investigaţii, prin internare de zi, inclusiv pentru hepatita D. Trebuie făcută precizarea că hepatita D sau hepatita Delta, aşa cum mai este ea cunoscută, poate să apară doar la persoanele care suferă şi de hepatita B, ea putând fi acută sau cronică.

  Dacă se va da şi acces liber la noile terapii care vindecă hepatita C, epidemia de la noi poate fi oprită în doi ani, informează Ştirile TVR.

  Acum pacienţii sunt trataţi doar dacă boala s-a agravat. Terapia cu interferon este gratuită numai pentru cei cu stadii avansate.

  99,32% din cei aproape 7000 de pacienţi trataţi în 2016 au scăpat de boala ce cauzează ciroză şi cancer hepatic. Încă 12.000 sunt incluşi în program până la 1 mai.

  Experţii, precizează sursa citată, cer acces fără bariere la noile terapii.

  De la 1 aprilie, cei deja infectaţi vor putea face viremia şi investigaţiile imagistice cu internare de zi, fără să mai achite peste o mie de lei.

  La ora actuală, conform datelor disponibile, România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană.

  Se estimează că ar fi infectate peste 650.000 de persoane, iar în circa 80% din cazuri, boala ar fi activă şi ar progresa. 99% din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică.

  Periculos este faptul că cei mai mulţi oameni nu ştiu că sunt infectaţi şi pot transmite virusul. Alarmant este că nu există date clare despre numărul celor diagnosticaţi.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei