02:12 18 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Venituri și cheltuieli

  Vrei bani? NU munca din răsputeri este secretul

  © Sputnik / Алексей Мальгавко
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  77 0 0

  Nivelul de educație și workaholismul contează destul de puțin atunci când vrei să câștigi mai bine, consideră un specialist in economie.

  BUCUREȘTI, 20 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Cui se datorează diferențele de salarii între oameni?— este întrebarea la care încearcă să răspundă profesorul de economie Bogdan Glăvan.

  Cea mai răspândită idee este că aceste diferențe sunt cauzate de efortul inegal pe care îl depunem, fiecare dintre noi. Liberalii spun asta, atunci când prețuiesc meritocrația: "e normal ca cei care muncesc mai mult și mai eficient să o ducă mai bine." Socialiștii spun asta, atunci când prețuiesc asistența socială — "unii oameni nu pot munci atât de mult încât să-și asigure un trai decent" — și atunci când îi acuză pe liberali că practică un soi de "darwinism social", ca să mă exprim elegant, scrie Glăvan, pe rețeaua de socializare Facebook. 

  "De fapt, salariul nu reprezintă în principal un soi de calificativ acordat angajatului: workaholic-ul este recompensat cu un salariu mare, în timp ce lucrătorul leneș primește mai puțin. Nu. Salariul este în primul rând un semnal al nevoilor consumatorilor. Cei care câștigă mulți bani sunt cei angrenați în activități care aduc utilitate societății, adică publicului larg; cei care câștigă puțini bani sunt cei ale căror activități societatea nu le sponsorizează, n-o interesează", arată Glăvan.

  El crede că educația nu reprezintă neapărat un atu decisiv în această ecuație.

  "Din acest punct de vedere nivelul educației al fiecărui salariat este puțin relevant. IT-iștii nu câștigă salarii mai mari decât siderurgiștii fiindcă au petrecut mai mulți ani în școală sau se spetesc 12 ore pe zi la birou; această idee nătângă a dus printre altele, din păcate, la politica vicioasă a stimulării educației cu orice preț, considerându-se că salariul depinde în mod mecanic de educația angajatului și că, cu cât acesta va avea studii mai înalte, cu atât va fi mai bine retribuit la viitorul loc de muncă", spune profesorul de economie.

  Și vine cu argumente faptice.

  "Istoria a arătat deja falimentul acestei abordări și vedem azi, cu ochiul liber, cum menajerele unor apartamente închiriate pe Airbnb sau șoferii înscriși în aplicația Uber câștigă mai mulți bani decât conțopiștii cu masterate sau economiștii cu doctorate", menționează Bogdan Glăvan.
  Cei mai bine plătiți angajați sunt, în ziua de azi, cei din industria IT. Care să fie explicația?

  "Salariatul din IT are un salariu mare deoarece consumatorii se înghesuie să cumpere produse electronice și informatice, punând la dispoziția acestui sector un fluviu de venituri. Astfel, firmele din IT vânează viitorii angajați încă de pe băncile școlii, oferindu-le salarii tot mai mari. Aceste salarii, așa-zisa dărnicie a firmelor, reflectă de fapt cererea de consum și nevoia presantă de dezvoltare a producției", spune Glăvan.

  Economistul face o comparație între IT-iști și siderurgisti din perspectiva diferențelor de venituri.

  "Prin urmare, inegalitatea de venituri dintre informaticieni și siderurgiști nu este determinată primordial de diferențele dintre aceștia și nici de diferențele dintre mărinimia angajatorilor din oțelării, respectiv IT, ci de preferințele publicului. Dorința populației, exprimată zi de zi prin actele de cumpărare, este cea care sapă inegalitățile de venit; siderurgiștii înșiși, atunci când cheltuie nonșalant bani pe ultimul model de telefon sau pe o mașină cu sisteme inteligente, contribuie la formarea acestui decalaj", scrie Bogdan Glăvan.

  El dezvăluie că postarea reprezintă o parte din eseul "Liberalismul care îmi place", aflat acum la editură, și care va intra în curând la tipar.

  Tematic

  Programatorul IT câștigă 6 salarii minime
  Scopurile mai puțin văzute ale creșterii salariilor
  Lovitură pentru firmele mici? Cea mai mare creștere salarială din ultimii 15 ani
  Rogozanu: Urlă salariile mari, sunt vaiete de o nesimţitre apocaliptică
  Declarație bombă despre salariile polițiștilor: Cât vor primi în ianuarie
  Actorii și funcționarii publici, răsfățați cu salariile
  Tagurile:
  diferențe, cauze, mărime, salarii, Bogdan Glăvan, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei