19:52 29 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.75
 • USD16.94
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11910

  A fost făcut primul pas către manualul unic. De acum încolo, vom vorbi de o singură editură care va asigura acest tip de carte. Câte voturi au dat deputaţii „pentru".

  BUCUREŞTI, 21 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni. Scopul acesteia este acela de a edita manualele şcolare obligatorii. Menţionăm faptul că este for decizional Camera Deputaţilor.

  Ordonanţa a fost adoptată cu 191 voturi „pentru", 97 — „împotrivă" şi trei abţineri.

  Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică — S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică". Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea, în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, informează Hotnews.

  Capitalul social al acestei societăţi este deţinut integral de statul român, fiind evaluat la 1.726.446 lei.

  Întrebarea care apare, inevitabil, este ce se va întâmpla cu alte edituri care scoteau bani buni din vânzarea manualelor?

  Pentru a vă face o imagine, va propun să vă gândiţi la următoarea situaţie: este aproape finalul anului şcolar. În unităţile de învăţământ, reprezentanţii de vânzări ai mai multor edituri lasă oferta de carte pentru anul viitor.

  Dacă unitatea de învăţământ se pune de acord, se achiziţionează manuale de la o singură editură. Evident, în detrimentul altora. Şi situaţia se repetă în zeci şi sute de şcoli.

  Mai este varianta să vină alţi agenţi ai editurilor la început de an şcolar cu oferta. Care poate fi sau nu aceptată, dar asta se întâmplă, mai mult, pentru auxiliare.

  Nu vorbesc de comisioanele lăsate, care, spre stupoarea multora dintre cei care ne citesc, vor afla că sunt infime. Şi când spun infime înseamnă undeva pe la un leu, doi de manual rămaşi, de regulă, tot clasei, pentru că achiziţia nu o face cadrul didactic, ci preşedintele comitetului de părinţi al clasei.

  Ideea unui manual editat şi girat, totodată, de EDP nu este un lucru rău. Lucrările aflate sub egida acestei edituri sunt calitative, bine structurate, explicite, la fel care şi ghidurile pentru cadrele didactice.

  Poate vom scăpa, astfel, de o serie de derapaje întâlnite în actualele manuale şi despre care a vorbit şi Sputnik.

  Tematic

  Tinerii și albinele vor salva biblioteca unui sat din Moldova
  Un oraș din România are cea mai frumoasă bibliotecă din lume
  Tagurile:
  Carte școlară, faliment, Edituri, România

  Știrile Zilei