05:44 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Relațiile româno-ruse (264)
  21530

  Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a discutat perspectivele de cooperare în domeniul educației, cultură și știință între România și regiunea Tomsk din Federația Rusă.

  CHIȘINĂU, 23 mar — Sputnik, Octavian Racu. Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a sosit vineri cu o vizită oficială în orașul Tomsk, unde a discutat cu guvernatorul regiunii, Serghei Jvachkin, despre perspectivele cooperării româno-ruse în domeniul educației și culturii.

  Deocamdată, schimburile comerciale între regiunea Tomsk și România nu sunt semnificative. Tomsk export în România echipament optic și oferă servicii în domeniul IT, achiziționând în România tehnologii pentru industria de patiserie, tricotaje și îmbrăcăminte. La întrevederea de astăzi cu diplomatul român, guvernatorul regiunii Tomsk a propus părții române intensificarea cooperării în domeniul educației și științei.

  "Știu că anul trecut ați fost la noi într-o vizită neoficială. Vizita oficială pe care ați efectuat-o astăzi înseamnă că Tomskul nu vă este indiferent", a spus guvernatorul Serghei Jvachkin, potrivit portalului administrației regionale.

  În afară de aceasta, ambasadorul urmează să participe la inaugurarea la Tomsk a unui centru de cultură românească „Casa Mare", anunță portalul RIA Tomsk.

  „Comunitatea românească din Tomsk nu este mare, în special, e vorba de persoane în etate. O perioadă îndelungată aceștia nu au beneficiat de niciun sprijin cultural din partea patriei lor istorice. Acum, sper, această situație se va schimba", a menționat ambasadorul român în timpul întâlnirii sale cu guvernatorul regiunii Tomsk.

  Soare a subliniat că centrul de cultură românească "Casa Mare", care va fi inaugurat vineri la Tomsk, se va concentra pe o dezvoltare multilaterală a relațiilor culturale între România și regiunea Tomsk.

  Vizita ambasadorului român în regiunea Tomsk din Rusia
  Vizita ambasadorului român în regiunea Tomsk din Rusia

  "Ne bucurăm foarte mult de deschiderea centrului de cultură românească la Tomsk. Sper ca acesta să aducă o notă românească în simfonia diversității culturale. În regiunea Tomsk locuiesc peste 100 de etnii. Anul trecut, între instituțiile superioare de învățământ din România și cele din Tomsk au fost încheiate acorduri de cooperare, iar noi vom fi bucuroși să primim la noi specialiștii români", a menționat Jvachkin.

  Guvernatorul a menționat că pe 16 mai, la Moscova, va avea loc o prezentare a regiunii Tomsk, organizată de ministerul Afacerilor Externe, eveniment la care sunt invitați și reprezentanții diplomatici români.

  Тема:
  Relațiile româno-ruse (264)

  Tematic

  România va cumpăra mai mult gaz din Rusia
  BORu: România şi Rusia trebuie să lupte împotriva asaltului nonvalorilor din UE
  Oamenii de afaceri din România își îndreaptă privirea spre Rusia
  România va coopera cu o regiune din Rusia
  Cooperare între Bisericile Ortodoxe din România și Rusia
  Rusia și România își propun relansarea relațiilor culturale
  Delegație din Rusia, la inaugurare unui cimitir militar din România
  România și Rusia reiau dialogul economic
  Experții pe politică externă din România cer reluarea dialogului cu Rusia
  Tagurile:
  regiunea, centrul cultural, Casa Mare, ambasadorul româniei în rusia, vizita oficială, Cooperare, Vasile Soare, Tomsk, Rusia, România

  Știrile Zilei