14:46 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Беременность

  Primăria Capitalei dă bani femeilor să devină mame

  © Fotolia / dubova
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  114 0 0

  Gabriela Firea spune că trebuie încurajată natalitatea. Care sunt sumele pe care le vor primi viitoarele mămici şi cum pot fi obţinute

  BUCUREŞTI, 28 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Veşti bune pentru femeile din Capitală, cele care sunt sau vor să fie mame. Primăria Generală a Municipiului Bucureşti vă dă bani fie pentru a putea să vă plătiţi serviciile medicale, nedecontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fie pentru a putea deveni părinţi, prin fertilizare in vitro.

  Primăria Capitalei va oferi vouchere în valoare de 2000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale, a decis, astăzi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

  Proiectul de hotărâre a fost iniţiat chiar de către primarul general, Gabriela Firea, care susţine că a scăzut dramatic rata natalităţii în ultimii ani, iar numărul oamenilor în vârstă a crescut, „schimbarea echilibrului dintre generaţii putând duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane", informează Ziare.com.

  De această sumă vor beneficia femeile însărcinate cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti — cu viza de reşedinţă dobândită cu cel puţin şase luni de la data demarării proiectului.

  Suma va fi împărţită în 2 vouchere. Primul va fi oferit după procesarea cererii, în baza primei adeverinţe medicale, iar al doilea după intrarea în luna a şasea de sarcină, tot în baza unei adeverinţe medicale.

  Bani pentru fertilizare in vitro

  Cuplurile infertile au de acum înainte un motiv de speranţă. Şi aceasta fiindcă tot Primăria Capitalei va oferi vouchere pentru realizarea fertilizării in vitro, în valoare de 10.800 de lei, echivalentul a 3000 de euro, sumă acordată în tranşe de câte 3600 de lei.

  Praga
  © Sputnik / Алексей Даничев

  Primul voucher se acordă după procesarea cererii în baza primei scrisori medicale, al doilea se acordă înainte de efectuarea puncţiei ovariene, în baza celei de-a doua scrisori medicale, iar al treilea voucher se acordă înainte de embriotransfer, în baza celei de-a treia scrisori medicale.

  Ziare.com informează că se decontează până la 3 proceduri în decursul a 18 luni, pentru aceeaşi persoană.

  Iată condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor să beneficieze de acest ajutor bănesc. Cuplurile infertile au indicaţie pentru procedura de fertilizare in vitro, membrii cuplului sunt asiguraţi medical, cuplu autolog — se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat — şi/sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie, iar vârsta femeilor este cuprinsă între 24 şi 45 de ani.

  Femeile trebuie să aibă domiciliul stabil în Bucureşti sau reşedinţa în Bucureşti — viza obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de demararea proiectului.

  Tematic

  PS Ioan Moșneguțu a comentat inițiativa Guvernului privind fertilizarea in vitro
  Românii din Germania: drepturile ca muncitori în această ţară
  Medicii, asistentele, profesorii - mai mulţi bani în buzunar
  Românii din Italia: Care sunt drepturile româncelor îngrijitoare
  Codul Muncii va fi completat cu prevederi noi
  Tagurile:
  fertilizare, gravide, vouchere, Primăria București, România


  Știrile Zilei