08:33 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  9720

  Asigurații români vor beneficia de servicii în plus începând cu luna aprilie. Iată care sunt schimbările și ce vor avea de câștigat pacienții

  BUCUREȘTI, 2 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. Începând cu 1 aprilie, românii care sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate vor beneficia de mai multe servicii medicale, potrivit noului Contract cadru de asistenţă medicală pe 2018 care a intrat în vigoare.

  Astfel, românii vor putea să îşi ridice reţeta de medicamente gratuite şi compensate de la orice farmacie, nu doar de la cele care se află în judeţul de care aparţine asiguratul.

  O nouă schimbare vine şi în ceea ce priveşte alegerea unui furnizor de servicii medicale. Astfel, asiguraţii pot apela la serviciile oricărui furnizor de servicii de gen din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale, informează adevărul.ro.

  Cei care au nevoie de dispozitive medicale, cum ar fi proteze pentru genunchi ori proteze auditive vor putea să trimită actele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, evitând, astfel, să piardă timp stând la cozi pentru a-şi depune dosarul.

  Schimbări vor fi şi pentru medicii de familie care vor petrece mai mult timp la cabinet. Aceştia vor fi nevoiţi să aibă un program de 35 de ore pe săptămână, minimum 5 zile din 7. Scopul acestei măsuri este aceea de a limita situaţiile în care pacienţii nu pot beneficia de servicii.

  Veşti bune vin şi pentru bolnavii de cancer. Este vorba despre eliminarea unei bariere birocratice importante, adică nu vor mai fi nevoiţi să aibă asupra lor un bilet de internare pentru spitalizare continuă.

  Mai pe înţelesul tuturor, pacienţii oncologici se vor putea prezenta direct la spital.

  Românii vor primi mai multe medicamente compensate şi gratuite, iar tensiunea lor arterială va putea fi monitorizată timp de 24 de ore inclusiv de către medicii de familie. Şi aceasta pentru că se reorganizează pachetul de servicii medicale, atât minimal, cât şi cel maximal.

  „În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap", precizează reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate potrivit sursei citate.

  Mai mut, în ambulatoriul de specialitate se introduc serviciile medicale în scop diagnostic-caz.

  Tematic

  Medicii, mesaj dur pentru guvernanţi. „Să nu depăşească, totuşi, graniţele realităţii"
  Lumea medicală din România dă în clocot: acuze grave aduse ministrului Sănătăţii
  Exploziv! „Să arătăm că echipa medicală nu poate fi dezbinată"
  Medicii, asistentele, profesorii - mai mulţi bani în buzunar
  Tagurile:
  1 aprilie, asigurați, servicii noi, sănătate, România

  Știrile Zilei