13:13 22 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Penitenciar

  Grav! „Investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat"

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  90 0 0

  Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor aduc acuze grave ministrului Tudorel Toader, pe care îl consideră vinovat de blocarea investiţiilor şi îi solicită demsia.

  BUCUREŞTI, 4 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţie extrem de gravă în Iaşi, acolo unde viaţa angajaţilor de la penitenciar, dar şi a deţinuţilor, se află, zilnic, la mila lui Dumnezeu, pentru că statul român nu a trecut clădirea, ce stă să se prăbuşească, pe lista de investiţii.

  Din acest motiv, 450 de deţinuţi au fost evacuaţi dintr-o clădire a Penitenciarului Iaşi, imobilul fiind clasificat încă de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I.

  Sindicaliştii susţin că situaţia este cunoscută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Reabilitarea ar costa aproximativ 7 milioane de euro, iar reconstrucţia cam 4,5 milioane de euro, „după reproiectarea pentru aproximativ 250 de deţinuţi şi cu respectarea standardului de 4mp/deţinut", precizează FSANP într-un comunicat de presă.

  „În acest context, reamintim că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor şi că acest proces a fost subminat de către actualul ministru al Justiţiei, care a dispus reducerea la jumătate a investiţiilor în modernizarea penitenciarelor de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55)", informează sindicaliştii.

  Ei susţin că investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat, deşi astfel s-ar rezolva problema de fond a condiţiilor de detenţie.

  „Revenim, deci, cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetenţă şi indolenţă şi cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar", declară sindicaliştii.

  Tematic

  Mii de poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, în stradă. Susţinere masivă
  Avocatul Sarchizian: "Cei care ies din penitenciare, să plătească!"
  HAOS în 20 de penitenciare: violențele şi incendiile se ţin lanţ
  Tagurile:
  blocare intenționată, penitenciare, modernizare, investiții, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei