13:10 22 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Dunărea

  Ucrainenii alertați de trei mine românești a câte o jumătate de tonă (VIDEO)

  © Sputnik / Владимир Песня
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  24030

  Trei mine românești din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial au alertat autoritățile române și ucrainene din zona Deltei Dunării.

  BUCUREȘTI, 5 apr — Sputnik. Organele de forță au fost alertate după ce trei mine au ajuns din Dunăre în apropierea orașului Ismail. Munițiile ar fi fost plasate în perioada celui între 1940-1944, informează portalul ucrainean dumskaya.net.

  Diametrul fiecărei piese este de 77 cm, iar masa totală de 488 kg, inclusiv 60 kilograme de praf de pușcă și 110 kilograme de trotil. Se pare că acestea sunt de fabricație franceză și au fost transmise României în perioada primului război mondial.

  Prima mină a ajuns la malul românesc, la 101 km de Dunăre (județul Tulcea), în zona Pardina, fiind observată de polițiștii de frontieră care au alertat ISU Delta Tulcea. La locul incidentului au sosit poliția română de frontieră, poliția apelor și căpitanul portului Ismail, Kolesnikov.

  Mina a fost dusă de curenții de apă în partea ucraineană, fiind prinsă de colaboratorii Serviciului ucrainean pentru Situații Excepționale, care au fixat-o de un copac cu ajutorul unei plase de pescuit.

  Miercuri, la ora 18, specialiștii ucraineni au demarat operațiunea de neutralizare a minei: cu ajutorul unui bărci aceasta a fost trasă la 99 km de Dunăre, iar la ora 20:00 a fost detonată. Explozia a fost auzită chiar și în cele mai îndepărtate localități ale raionului Ismail.

  Pentru evitarea unor noi cazuri de acest gen, zona a fost încercuită de colaboratorii Poliției Naționale și ale Gărzii Naționale.

  A doua mină a apărut în scurt timp, însă partea ucraineană a răsuflet ușurată, când a observat că aceasta a plecat spre malul românesc, spre Brațul Chilia. O echipă de scafandri ai forțelor navale române au lichidat mina în jurul orei 17.

  "Reprezentanții României și Ucrainei, care au analizat situația din zonă, au încheiat un protocol de distrugere a celor două mine, într-o zonă a Brațului Chilia în care nu va fi pusă în pericol activitatea umană. Conform acestui protocol, mina de la kilometrul 94 de pe malul ucrainean, din zona localității Ismail, a fost adusă în zona kilometrului 99, tot pe malul ucrainean al Brațului Chilia. În urma procedurilor efectuate, scafandrii EOD români au neutralizat mina de pe partea românească, iar specialiștii ucraineni pe cea de pe partea ucraineană a frontierei, în condiții de siguranță, fiind asigurată libertatea de navigație pe Brațul Chilia", se spune într-un comunicat emis de Forțele Navale Române.

  Ulterior, pe suprafața Dunării a apărut a treia mină. Acum asta se află la 59 de kilometri în regiunea insulei Kislițki. Aceasta a fost neutralizată de partea ucraineană în această dimineață.

  Tematic

  Unul din medicii moldoveni implicaţi în accidentul de pe Dunăre se află în comă
  Un medic grav rănit în accidentul de pe Dunăre, transportat la Bucureşti
  Circulația pe Dunăre, oprită după un accident în care a fost implicat un român
  ALERTĂ: Mină marină pe Dunăre. Traficul a fost închis.
  STAŢIUNE EXOTICĂ: primul sat plutitor pe Dunăre din România
  Scenariu ca în filme: trei deţinuţi au evadat în timpul orelor de muncă la mină
  Tagurile:
  ISU Tulcea, mină, Poliția de frontieră, Primul război mondial, Cel de-al doilea război mondial, Brațul Chilia, Pardina, Ismail, Tulcea, Ucraina, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei