06:33 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  103251

  "Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace".

  BUCUREȘTI, 5 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, în sfânta zi a Joii Mari, au avut loc alegeri pentru cea mai importantă funcție a culturii și științei românești — președintele Academiei Române.

  Scrutinul, organizat în cadrul Adunării Generale, a avut loc conform obiceiului, o dată la patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie.

  Academicienii l-au ales pe Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, care a obținut în turul final 86 de voturi. Tot în final, Victor Voicu, secretar general al Academiei Române (Secţia de ştiinţe medicale) a obținut 58 de voturi.

  Un alt candidat a fost Bogdan Simionescu, vicepreşedinte actual al Academiei, de la filiala Iaşi.

  Cu modestie, noul președinte a declarat că alegerile reprezintă doar un "moment important al vieţii normale" a Academiei.

  Ioan-Aurel Pop s-a născut pe 1 ianuarie 1955, este căsătorit și are o fiică. Este istoric, specialist în istorie medivală. Premiat cu Ordinul Meritul Cultural în România și Ordinul de Onoare al Republicii Moldova.

  În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române numai 46 de ani, fiind, cu acea ocazie, cel mai tânăr membru al înaltului for. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei.

  Este a publicat peste de 70 de cărți, proprii și în colaborare, în mai multe țări, sute de articole și studii de referință la ora actuală.

  Eruditul român este adeptul unei politici de cumpănire, nefiind un partizan al exagerărilor istorice, dar manifestându-se în repetate rânduri ca un patriot de maximă intensitate. Este unul dintre cei care susțin noua descoperire istorică despre intenția curților europene ca Ștefan cel Mare să devină rege al Daciei.

  Românul istoric al lui Ioan Aurel Pop este un element de stabilitate, un assimilator firesc al culturilor care au ajuns pe teritoriul nostrum, un păstrător al origilor rurale, pentru care creștinismul ortodox a venit în mod firesc.

  Despre societatea de azi, Ioan Aurel Pop se distinge de intelectualii ce se autodefinesc ca elită, depărtându-se de tradiții și sacru. Iată un exemplu de gândire:

  "Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația "Google", generația "Facebook", generația "SMS" sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, adar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică".

  Dar, despre marele patriot și om de cultură vom mai scrie. Personal, mă bucure că azi, 5 aprilie 2018, am putut să dau această veste.

  Iată un minunat exemplu de înțelegerii a latinității și slavonismului care definesc civilizația română.

  Tematic

  Academia Română condamnă “iliberalismului” și criticile față de UE și NATO
  Cozmin Gușă, parte în "Războiul informațional" al Academiei Române
  Academia colaborează cu "consilierul pe extindere" al lui Sorin Vântu
  Dan Dungaciu, de la "Mișcarea" la Academie, dar permanent printre Servicii
  Academician român: „România este curtea din spate a Europei"
  Academia Română - atacată virulent de Sabin Gherman
  Academicianul Eugen Simion: "O schizofrenie - românii se detestă"
  Cunoscut academician român: cred într-o Europă a naţiunilor
  Tagurile:
  Academia Română, Ioan Aurel Pop, România


  Știrile Zilei