19:34 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  Pașaport românesc

  Important: Noi modificări la paşapoartele românești, adoptate de Senat

  cazacu21.ro
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  110231

  Un proiect care modifică Legea privind regimul liberei circulaţii a românilor în străinătate a fost adoptat de Senat, în procedură de urgenţă.

  BUCUREŞTI, 12 apr — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit iniţiativei legislative, adoptate miercuri în plenul al Senatului, termenele de la valabilitate a paşapoartelor se vor extinde de la 5 la 10 ani pentru cetăţenii care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 şi 25 de ani.

  Modificarea a fost adusă în scopul reducerii numărului de cereri pentru eliberarea paşapoartelor.

  De asemenea, un alt amendament la articolul 40 al proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 prevede că exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă numai în următoarele situaţii: este inculpată într-o cauză penală şi a fost dispusă, în condiţiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea, după caz, a obligaţiei de a nu părăsi o anumită limită teritorială fixată de organul judiciar decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia.

  Articolul 40 în forma iniţală a legii era astfel formulat: „Exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă numai în următoarele situaţii: a) este învinuită sau inculpată într-o cauză penală şi a fost dispusă instituirea unei măsuri preventive în condiţiile Codului de procedură penală."

  Iniţiatorii susţin că este nevoie de schimbarea textului pentru o definire mai corectă şi pentru că a fost scos din legislaţie cuvântul „învinuit".

  Proiectul urmează să fie votat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

  Tematic

  Călătorii fără vize cu pașaport românesc valabil: din 1 decembrie, ora 16.00
  Fără vize în Canada pentru moldoveni cu pașaport românesc. Condițiile călătoriei
  De ce apar cozi la obținerea pașapoartelor românești - Tudose
  Măsuri sporite: Un nou punct de perfectare a pașapoartelor la București
  Care este „cel mai puternic” pașaport din lume?
  Tagurile:
  modificări, Valabilitate, Pașaport românesc, Senatul României, România


  Știrile Zilei