13:07 21 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.10
 • USD17.42
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.62
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  16620

  Într-un lot de legume din Turcia a fost depistată o substanță toxică care depășește norma maximă a admisibilului. Autoritățile române asigură că produsele au fost nimicite și nu au ajuns în consum.

  BUCUREȘTI, 18 apr — Sputnik. Unele legume importate din Turcia ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate din cauza prezenței unor substanțe toxice. Inspectorii Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au depistat reziduuri de pesticide în produse agricole de origine turcească la un depozit din județul Ilfov, anunță portalul Agrointel.

  În urma unor analize de laborator al unor probe prelevate dintr-o partidă de dovlecei din Turcia a fost identificată o depășire a normei maxime admise a substanței Metalaxil-M, o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Aceasta are, în general, o toxicitate acută scăzută, dar odată consumat produsul cu reziduuri, pot apărea efecte alergice pentru ochi și piele.

  Lotul de 19.644 de kilograme de dovlecei a fost distrus prin incinerare, iar autoritățile asigură că nicio parte a acestui produs nu a ajuns în consum.

  Tematic

  De ce roșiile străine nu au niciun gust? Cum sunt „colorate” roșiile verzi
  România, unul din cei mai mari consumatori de roșii turcești
  Putin: vom menține restricțiile asupra importului de roșii din Turcia
  Tagurile:
  Metalaxil-M, dovlecei, pesticide, import, legume, control, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, Turcia, România

  Știrile Zilei