21:24 13 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.46
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Diamante

  Diamantele de proveniență extraterestră: La ce servesc ele

  © Sputnik / Евгений Биятов
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  20411

  Un grup de cercetători din Franța, Germania și Elveția și-a făcut publice concluziile la care a ajuns în urma studierii fragmentelor unui corp ceresc dezagregat în atmosfera Terrei.

  BUCUREȘTI, 19 apr — Sputnik. Oamenii de știință au găsit explicație faptului că în cele circa 50 de corpuscule, găsite în deșertul african Namib după căderea asteroidului TC3, erau prezente numeroase diamante.

  Unele incluziuni prezente în componența cristalelor s-au putut forma ”doar la presiuni extreme, de circa 20 de gigapascali, care pot fi înregistrate în scoarța unui corp ceresc de proporții, nicidecum în interiorul unui meteorit pe durata scurtei perioade de invazie a acestuia în atmosfera Pământului”, declară cercetătorii în publicația din revișta Nature Communications.

  Conform lor, ”mama” diamantelor ar fi fost o protoplanetă de talia Mercurului sau a lui Marte care, în urma unui impact catastrofal, s-a pomenit spulberată cu 4,5 miliarde (!) de ani în urmă.

  Vă dați seama, din patria lor pietrele nestemate au parcurs ”o cale atât de lungă” că un inimaginabil timp le-a ”trebuit la noi ca să ajungă”.

  Asteroizi
  Asteroizi

  Comunicatul nu precizează dacă diamantele extraterestre, de rând cu importanța științifică, au o valoare și pentru giuvaiergiii care fațetează cristalele brute transformându-le în obiecte de artă și… marfă de lux.

  Tematic

  Un meteorit de 9 tone a pătruns în atmosfera Pământului. Ce se întâmplă?
  Uluitor! Imagini realizate din cosmos în timpul căderii unui meteorit (VIDEO)
  Asteroidul 2018 DV1: Foarte aproape de Pămănt. VIDEO
  Asteroidul care a ucis dinozaurii are un mezin (VIDEO)
  „Nu este o farsă". Un film șocant al unui asteroid care distruge planeta
  Atenție! NASA a gasit 10 noi asteroizi care amenință să lovească Pământul
  Tagurile:
  protoplanetă, concluzii, asteroid, catastrofă, Cercetare, diamante


  Știrile Zilei