06:59 17 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.17
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Cu câțelul, la plimbare

  Atenţie: reguli noi pentru proprietarii de câini. Amenzi mari dacă nu le respectă

  © Sputnik / Александр Гальперин
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  38420

  Proprietarii de câini trebuie să respecte un nou regulament, iar obligaţiile cresc daca este vorba de anumite rase de câini. Care sunt rasele considerate periculoase şi ce trebuie să ştie proprietarii.

  BUCUREŞTI, 2 mai — Sputnik, Doina Crainic. Un nou regulament iniţiat de municipalitatea din Iaşi impune noi reguli pe care trebuie să le respecte proprietarii de câini, fiind vorba de reguli mai stricte în cazul raselor de câini considerate periculoase. Măsura vine în urma unor situaţii în care mai multe persoane au fost atacate de câini agresivi.

  Unele norme fac deja obiectul unor acte normative instituite la nivel naţional. În primul rând, proprietarii sunt obligaţi să înscrie câinii în baza de date naţională (RECS). De asemenea, regulamentul prevede, pentru câinii din curţi, limitarea mişcării câinilor doar prin două metode: utilizarea unui lanţ de cel puţin 2 metri, din zale metalice, şi ţarcul, ce trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin şase ori mai mare decât cuşca, potrivit ZiaruldeIasi.ro.

  Dacă scoateţi câinii la plimbare, trebuie să aveţi la voi următoarele acte: carnetul de sănătate sau un alt document care atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum vaccinări, deparazitări, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, un document care să ateste identificarea şi înregistrarea în RECS. În cazul deţinerii de câini periculoşi, proprietarii sunt obligaţi să depună un set de documente la Poliţia Locală.

  Dacă schimbă domiciliul, deţinătorii de câini sunt obligaţi să anunţe instituţia în maximum 48 de ore.

  În situaţia în care nu sunt respectate normele, amenzile sunt cuprinse între 200 şi 2.500 lei, în funcţie de abatere.

  Deţinătorul care a scos un câine periculos în spaţii publice fără a-l ţine în lesă şi fără botniţă, riscă o amendă de 2.500 lei. Iar sancţiunea de 400 lei a fost stabilită pentru proprietarii care intră în spaţii de joacă alături de câinele de companie.

  De asemenea, se interzice reproducerea exemplarelor din următoarele rase: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Asociaţia Chinologică Română, precum şi a metişilor lor.

  Câinii de luptă şi atac, din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor.

  Tematic

  Mesajul cutremurător al mamei plecate, copilul căreia, mușcat de câine, a murit
  Atenţie! Cea mai mare greşeală când vă atacă un câine. Cum vă apăraţi
  A ajuns la spital după ce i-a căzut peste cap un câine - VIDEO
  Interzis în Marea Britanie: Câinii și est-europenii nu au acces - VIDEO
  Tagurile:
  noi reguli, proprietari, câini, amenzi, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei