00:30 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Medicamente

  Alarmant! Adolescenţii români se droghează și se sinucid cu medicamente din casă!

  © Sputnik / Максим Богодвид
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  20210

  Avertizarea aparţine preşedintei Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului. De ce sunt tinerii pasibili a face parte din categoria de persoane cu risc suicidar.

  BUCUREŞTI, 6 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Medicamentele prescrise corect pe care o familie le poate avea în casă, dar pe care nu le supraveghează corespunzător pot deveni letale pentru un adolescent care se gândeşte să îşi curme viaţa.

  Avertizarea vine din partea preşedintelui Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului, medicul Doina Cozman. Aceasta a precizat că, în ţara noastră, adolescenţii sunt pasibili să facă parte din categoria de persoane cu comportament suicidar.

  Ajutându-se de internet, tinerii pot afla informaţii despre cum să extragă substanţe cu care doresc să se drogheze sau chiar să se sinucidă. Un exemplu în acest sens îl reprezintă codeina.

  „Vedem la adolescent comportament suicidar efectuat cu preparate pentru boli cardiovasculare sau foarte multe preparate antiinflamatorii şi, în special, preparatul care este utilizat de adolescenţi este paracetamolul, iar pe locul doi, ibuprofenul", a explicat medicul Doina Cozman, potrivit Agerpres

  În calitate de preşedinte al Asociaţiei, aceasta a transmis un avertisment către populaţie, căreia i-a solicitat să acorde atenţie riscului pe care medicamentele avute în casă le pot ridica în combinaţie cu un anumit tip de comportament al adolescenţilor.

  Medicul a precizat că în farmacii sunt foarte multe preparate la care adolescenţii pot ajunge prin reţete simple şi care au în componenţa lor codeină. Vorbim despre aproximativ 7-8 preparate de acest gen sau alt opioid, adică 20 de preparate ce conţin tramadol sau 10 preparate ce conţin dextrometorfan.

  Potrivit ARPS, în România, rata suicidului la adulţi a rămas, în ultimii ani, la 12 la suta de mii de locuitori, ceea ce plasează ţara noastră pe o poziţie medie la nivel european, în condiţiile în care unele state cum ar fi, spre exemplu, Austria şi Ungaria pot ajunge la o rată de 30 de sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ţări precum Malta, Grecia şi Cipru înregistrează o rată sub zece.

  Tematic

  Atrași de reclame, românii consumă tot mai multe medicamente
  Raport: medicii sunt plătiți de industria farma pentru a prescrie medicamente
  Actrița din „Maria, Mirabela”: droguri, accident rutier, viol și moarte în singurătate
  Veste mare: un fotbalist de legendă și-a revenit după decenii de alcoolism și droguri
  Tagurile:
  drogare, adolescenți, suicid, medicamente, Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, Doina Cozman, România


  Știrile Zilei