01:19 14 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.16
 • USD17.03
 • RUB0.25
 • RON4.11
 • UAH0.61
  Locuri de muncă, funcționari, afaceri

  Studiu: muncim mai mult decât țăranii din Evul Mediu

  © Sputnik / Евгений Биятов
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11611

  Un angajat de astăzi este solicitat, în medie, mai mult decât un strămoș de acum jumătate de mileniu, se arată într-un studiu efectuat de un profesor de la colegiul din Boston.

  CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik, Octavian Racu. Dacă credeți că munciți azi mai puțin decât țăranii din evul mediu, vă înșelați. Juliet Schor, profesor de sociologie la colegiului din Boston, susține tocmai contrariul în lucrarea — "Americanul suprasolicitat: diminuarea neașteptată a timpului liber", notează portalul theladders.com.

  Dacă un muncitor american lucra în anul 1987 peste 1949 de ore, un țăran adult din secolul 13 din Marea Britanie muncea în jur de 1620 de ore pe an. În lucrarea sa, Schor descrie în detalii cum orele de muncă au variat de-a lungul secolelor și care sunt motivele schimbărilor.

  Venituri și cheltuieli
  © Sputnik / Алексей Мальгавко

  Spre deosebire de anii 80 ai secolului XX, astăzi orele de muncă a unui american s-au redus puțin — la 1811 pe an, potrivit unei analize a datelor Departamentului Muncii al SUA, efectuate de PEW Research în anul 2015.

  Totuși, cum s-au schimbat orele de muncă de-a lungul generațiilor și perioadelor istorice în SUA și Marea Britanie? Chiar dacă pentru fiecare grup a fost utilizată o metodologie diferită de estimare a orelor de lucru pe an, autorul prezintă o listă a grupurilor și cantitatea de timp oferită muncii:

  Muncitor de ocazie, Marea Britanie. (secolul 14): 1 440 ore

  Un țăran adult din Marea Britanie (secolul 13): 1 620 ore

  Un muncitor mediu, SUA (anul 2015): 1 811 ore

  Muncitor la fabrică, Marea Britanie (anul 1988): 1 856 ore

  Un muncitor, SUA (anul 1987): 1 949 ore

  Fermier sau miner, bărbat adult, Marea Britanie (1400-1600): 1 980 ore

  Muncitor englez (evul mediu): 2 309 ore.

  Românii — cei mai harnici, dar și cei mai săraci

  Care e situația angajaților români? Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2015, un român cu o normă întreagă muncea în medie 2080 ore pe an, ceea ce este cu 434 ore mai mult decât în cazul unui francez.

  Românii angajați part-time muncesc aproximativ 1278 de ore pe an. În acest fel, potrivit Eurostat, românii se află pe primul loc în Uniunea Europeană după volumul de ore dedicate muncii, devansând nemții, britanicii sau francezii.

  Cu cât mai mult muncim, cu atât suntem mai neperformanți

  Chiar dacă românii aparent sunt cei mai harnici muncitori din Europa, mai mulți experți evidențiază eficiența scăzută a angajaților, comparativ cu alte state din UE. Pe de altă parte, cercetătorii afirmă că mai multe ore petrecute la locul de muncă afectează sănătatea psihică și fizică a angajatului, diminuând din performanță. Potrivit unui studiu publicat în 2015, numărul mare de ore de muncă sporește riscul stopului cardiac sau apariției unor boli mentale.

  Într-un alt studiu, publicat de John Pencavel de la Universitatea Stanford, autorul ajunge la concluzia că productivitatea angajaților scade după 50 de ore pe săptămână, devine ineficientă după 55 de ore, iar după 70 de ore angajatul nu mai este în stare de nimic. De asemenea, un program mai prelungit favorizează absenteismul de la locul de muncă și fluctuația angajaților.

  Potrivit cercetătorului american Alex Soojung-Kim Pang, angajații moderni sunt eficienți în primele patru ore ale programului, restul muncii fiind făcută "de umplutură". În acest fel, el pledează pentru reducerea orelor în scopul sporirii eficienței.

  Tematic

  Românii care vor să muncească, dar nu caută job
  Loc de muncă de vis: primești 9500 euro pentru a călători prin lume
  Guvernul vrea să muncim mai puţin? Propunere pentru o nouă zi liberă
  Zile lucrătoare mai puţine, buzunar mai gol. Explicaţiile ministrului Muncii
  Oficial: 8,5 milioane de români muncesc și numai 425.000 șomează
  Vrei bani? NU munca din răsputeri este secretul
  Munca nu va mai fi niciodată ca înainte: Cele 10 schimbări
  Munciţi, români! Asistaţii sociali au adeverinţe că nu pot lucra!
  Locurile de muncă, în pericol! Românii, înlocuiţi cu roboţi!
  Tagurile:
  Evul mediu, cercetare, studiu, americani, Ore de muncă, români, Sociolog, Țărani, Muncă, Juliet Schor, Anglia, românia, SUA, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei