14:25 16 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Salon de avion

  Important pentru călătorii pe calea aerului: Cel mai sigur loc în avion - descoperire

  © Sputnik / Ramil Sitdikov
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  17410

  Dacă obişnuiţi să călătoriţi cu avionul, poate v-aţi întrebat ce reguli ar trebui urmate pentru a avea cele mai mari şanse de supravieţuire în cazul unui dezastru în aer. Un grup de cercetători a găsit răspunsul.

  BUCUREŞTI, 7 mai — Sputnik, Doina Crainic. Un grup de cercetători au studiat un număr de accidente aviatice care au avut loc în ultimele decade şi au ajuns la concluzia că locurile cele mai sigure sunt în spatele salonului.

  Potrivit acestora, pasagerii care se află aproape de coada avionului au cu aproximativ 40% mai multe şanse de a supraviețui unui accident aviatic decât cei care se află în primele rânduri din fața avionului.

  Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Popular Mechanics, care a analizat accidentele de avioane comerciale produse în Statele Unite din 1971 (un număr de 20 de accidente), în urma cărora au fost atât decese, cât și supraviețuitori.

  Timp de câteva săptămâni, cercetătorii au studiat rapoartele păstrate la National Transportation Safety Board, inclusiv informaţii despre locurile unde era aşezat fiecare pasager și zonele din avion unde aceştia au supravieţuit sau au murit.

  În 11 din cele 20 de accidente, pasagerii aflaţi în spatele avionului s-au aflat clar în avantaj. Numai în cinci accidente cei care stăteau în față au avut şanse de supravieţuire.

  În șapte din cele 11 accidente în care au fost „favorizaţi" pasagerii de pe locurile din spate, avantajul lor a fost clar. De exemplu, atât în accidentul din 1982, al avionului companiei Air Florida, produs în Washington, D.C., cât și în accidentul din 1972 al unui Eastern 727 la Aeroportul Kennedy din New York, grupul de supraviețuitori se aflau pe locurile din ultimele rânduri. Iar când un United DC-8 a rămas fără combustibil lângă Portland, Oregon, în 1978, toți cei șapte pasageri care au murit stăteau pe locurile din primele patru rânduri.

  De asemenea, cercetătorii au calculat şi ratele de supraviețuire pentru diferite zone ale cabinei pasagerilor. Din nou, tendința a fost clară: în cazul pasagerilor aflaţi în spatele cabinei (scaunele situate în spatele bordului de scurgere al aripii), a existat cea mai mare rată medie de supraviețuire, de 69%. Pentru secțiunea de deasupra aripii, rata de supraviețuire a fost de 56%. În cazul secţiunii incluzând clasa business, a existat o rată medie de supraviețuire de doar 49%.

  Tematic

  A fost prevenită cea mai mare catastrofă din istoria aviației
  Cele mai groaznice catastrofe aviatice cu pasageri sportivi
  Noi detalii privind accidentul aviatic în care au murit patru moldoveni
  MAK a semnat un memorandum cu România privind investigarea accidentelor aviatice
  Cel puțin 13 persoane au supraviețuit în urma prăbușirii avionului în Columbia
  Dispariția EgyptAir: temperatura apei permite supraviețuirea timp de 40 de ore
  La locul prăbușirii Boeingului 747 au fost găsiți supraviețuitori
  Tagurile:
  locuri sigure, Supraviețuitori, accidente avia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei