18:42 04 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.44
 • RUB0.25
 • RON4.04
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  17251

  Atitudinea sceptică a locuitorilor țării vizavi de Alianța Atlanticului de Nord și Blocul comunitar reiese dintr-un sondaj realizat de Avangarde.

  BUCUREȘTI, 17 mai — Sputnik. Doar o jumătate dintre români au încredere în NATO și UE, iar fiecare al patrulea respondent nu manifestă confiență față de aceste structuri, se arată într-un sondaj realizat recent de Avangarde.

  Fiind întrebați în ce măsură au încredere în NATO, aproximativ 50 la sută dintre participanți au declarat că "mai degrabă au încredere", iar 24 la sută au declarat că "mai degrabă nu au încredere" în această organizație. În același timp, 26 la sută din cei intervievați nu au știut să răspundă. Cu alte cuvinte, o jumătate dintre români fie au o atitudine negativă, fie sunt indiferenți sau nu sunt în stare să-și aprecieze atitudinea față de NATO.

  În Uniunea Europeană au declarat că au mai degrabă încredere 52 la sută dintre români, unul din patru respondenți a recunoscut că nu are încredere în această structură, iar 23 la sută au evitat să răspundă. Comisia Europeană se bucură de o încredere mai mică — 47 la sută, în timp ce doza de neîncredere din partea românilor este de 26 la sută.

  Din studiu mai reiese că cea mai mare parte a respondenților nu susțin imixtiunile forurilor europene în procesul de adoptare a unor proiecte de lege.

  Aproximativ o jumătate dintre români (49 la sută) consideră că decizia finală în adoptarea legilor trebuie să aparțină exclusiv Parlamentului României, în timp ce 34 la sută consideră că statul român este dator să țină cont de cerințele și avizele forurilor internaționale.

  Tematic

  Sondaj: peste jumătate dintre francezi dezaprobă politica lui Macron
  Eurobarometru: 52 la sută din români, indiferenți sau ostili față de UE
  Românii nu mai cred în UE: visul european cade în sondaje
  Eurostat: "România, țara UE cea mai dependentă de multinaționale"
  Tagurile:
  încredere, sondaj, studiu, Avangarde, NATO, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei