19:21 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Crescător de oi, România

  UE, dată în judecată de un cioban român: „Aş dori ca şi copiii să aibă un viitor"

  emilmihaisimionescu.wordpress.com
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  167660

  Omul acuză poluarea excesivă şi susţine că schimbările climatice sunt o problemă de dreptate care trebuie îndreptată.

  BUCUREŞTI, 25 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Urcă an de an tot mai sus cu animalele pentru a găsi iarbă bună şi apă. Aceasta este povestea lui Petru Vlad, un cioban din Alba, care deţine 19 vite şi 150 de oi. De când se ştie, asta a făcut: s-a ocupat de creşterea animalelor.

  Ciobanul spune că schimbarea climei, determinată de creşterea temperaturilor, se poate vedea de la an la an, motiv pentru care el trebuie să urce tot mai sus pe munte pentru a putea duce animalele la păscut sau pentru a găsi apă.

  „Trebuie să îmi iau bovinele de la 600 de metri altitudine până la 1400 de metri pentru ca iarba decentă să treacă, dar, mai ales, pentru apă, Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2000 de metri nu mai este decât cerul", a spus ciobanul, potrivit adevărul.ro.

  Omul spune că el, dar şi românii, suferă de o boală numită „neajutorare", manifestată în faţa statului şi a naturii.

  Principala problemă este, însă, lipsa ploilor care, atunci când vin, dar sunt agresive, cu gheaţă, fac mai mult rău, diistrugând recoltele şi afectând animalele.

  „Aş dori ca şi copiii mei să aibă un viitor aici pe pământul unde stăm, să nu mai plece cum am plecat eu în ţări străine să muncească", a explicat bărbatul, care a adăugat, apoi, cât de important e să se acţioneze asupra poluării, care ar duce, în final, la un dezastru ecologic, motiv pentru care oamenii din zonă şi animalele nu ar avea nici un viitor.

  El spune că schimbările climatice sunt o problemă de dreptate care trebuie rezolvată.

  Ciobanul a dat în judecată Parlamentul European şi Consiliul European la Tribuna de pe lângă Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, instituţii pe care le acuză că nu depun suficiente eforturi pentru a stopa sau atenua fenomenul schimbărilor climatice.

  Alături de acesta, au decis să dea în judecată cele două instituţii reprezentative ale Uniunii Europene alţi nouă crewscători de animale din Portugalia, Germania, Franţa, Italia, Kenya, Fiji şi Suedia. Acţiunea a fost depusă ieri la instanţa de judecată din Luxemburg.

  Demersul crescătorilor de animale este susţinut de câteva organizaţii ecologiste.

  Plângerea adresată Curţii Europene de Justiţie afirmă că obiectivul actual al Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 faţă de nivelurile din 1990 este insuficient în ceea ce priveşte necesitatea reală de a preveni schimbările climatice periculoase şi incapabil să protejeze drepturile fundamentale ce ţin de viaţă, sănătate, muncă şi proprietate.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   793
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   118
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1133