21:19 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  82650

  Grupul austriac Schweighofer Holzindustrie este percheziționat de DIICOT, într-un caz cu prejudiciu estimat la 25 milioane de euro.

  BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au declanșat o investigație privind ilegalitățile din domeniul tăierii lemnului.

  Împreună cu specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică, aceștia "au pus în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti, la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet", se arată într-un comunicat al DIICOT. 

  În cauză "există suspiciunea rezonabilă" că începând cu anul 2011 şi până în prezent, "mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului", menționează documentul citat.

  Oficialii DIICOT precizează că în acelaşi scop, "unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii".

  Potrivit reprezentanțiilor instituției,, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

  De asemenea, "în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori", menționează comunicatul.

  "În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici", spun oficialii DIICOT.

  Klaus Iohannis
  © REUTERS / Inquam Photos / Octav Ganea

  Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

  Digi24.ro informează că perchezițiile se desfășoară la cel mai mare exportator de lemn din România — Schweighofer Holzindustrie.

  "Procurorii DIICOT şi structuri din poliţie controlează sediul central al companiei precum şi alte 23 de locuri din toată ţara", scrie Digi24.ro

  "Societatea austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat. Deocamdată, compania nu a oferit un punct de vedere", mai spune site-ul citat.

  Informația este prezentată și de DCnews.ro, cu titlul DIICOT, percheziții la Holzindustrie Schweighofer și la hoții de lemne.

  Perchezițiile au loc în București și în județele Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor, la persoane fizice şi juridice, din care 4 la sediile unor instituţii publice.

  Tematic

  Imagini LIVE: protestatarii blochează camioanele cu lemne din munții Făgăraș
  Revoltător: Exportul de lemn din România nu va mai fi limitat
  Dezvăluiri: compania străină care măcelăreşte în masă pădurile României
  Tagurile:
  mafia lemnului, Percheziții, Schweighofer Holzindustrie, DIICOT, România


  Știrile Zilei