12:50 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)
  51051

  Curtea de Justiție a Uniunii Europene cere Curții Constituționale din România să recunoască căsătoria homosexuală încheiată în alte state.

  BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cere Curții Constituționale a României să recunoască căsătoria între două persoane de același sex, cu referire la cazul a doi bărbații cu înclinații homosexuale — cetățeanul român Relu Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton, care și-au înregistrat "căsătoria" la Bruxelles în anul 2010.

  Într-un comunicat emis astăzi CJUE recunoaște dreptul statelor membre ale UE să autorizeze sau nu căsătoria homosexuală, însă pe de altă parte consideră că acestea "nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor".

  În decembrie 2012, Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton s-au adresat autorităților române cu solicitarea de a se acorda cetățeanului american dreptul de ședere în România pe o perioadă mai mare de trei luni, sub pretextul că cei doi se află într-o relație de căsătorie.

  Oficialitățile române au răspuns că o astfel de solicitare nu poate fi acceptată din momentul în care statul român nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. Respectiv, Robert Clabourn Hamilton nu poate fi considerat un „soț" al unui cetățean european și nu poate beneficia de dreptul de a locui o perioadă îndelungată pe teritoriul României.

  Nemulțumiți de răspunsul statului român, cei doi au contestat la Curtea Constituțională prevederea Codului Civil care nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex încheiate în străinătate. După o perioadă îndelungată de meditații, Curtea Constituțională a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene să ofere un punct de vedere în acest caz.

  În comunicatul emis astăzi, CJUE afirmă că prin refuzul său de a recunoaște calitatea de „soți" a cei doi homosexuali, statul român încalcă libertatea de circulație a unui cetățean resortisant, "căsătorit" cu un cetățean al UE.

  În opinia CJUE, în cadrul directivei privind exercitarea libertății de circulație, noțiunea „soț", care desemnează o persoană legată de o altă persoană prin căsătorie, este neutră din punctul de vedere al genului și este, așadar, susceptibilă să înglobeze soțul de același sex al unui cetățean al Uniunii.

  În pofida faptului că se recunoaște dreptul statelor naționale de a reglementa sfera relațiilor civile, CJUE consideră că "refuzul unui stat membru de a recunoaște, exclusiv în scopul acordării unui drept de ședere derivat unui resortisant al unui stat non-UE, căsătoria acestui resortisant cu un cetățean al Uniunii de același sex legal încheiată într-un alt stat membru este susceptibil să împiedice exercitarea dreptului acestui cetățean de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre".

  „Aceasta ar face ca libertatea de circulație să varieze de la un stat membru la altul în funcție de dispozițiile de drept național care guvernează căsătoria între persoanele de același sex", se spune în comunicatul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

  În același timp, CJUE afirmă că acordarea dreptului de ședere, prin recunoașterea unei căsătorii homosexuale încheiate în altă țară „nu aduce atingere instituției căsătoriei" și nu impune oficializarea căsătoriei homosexuale.

  Curtea mai amintește că o măsură care vine să împiedică libera circulație nu poate fi justificată decât dacă această măsură este conformă cu drepturile fundamentale garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

  "Întrucât dreptul fundamental la respectarea vieții private și de familie este garantat la articolul 7 din cartă, Curtea arată că și din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reiese că relația pe care o are un cuplu homosexual este susceptibilă să intre în sfera noțiunii „viață privată", precum și a noțiunii „viață de familie" la fel ca cea a unui cuplu heterosexual care se află în aceeași situație", conchide CJUE.

  Cu toate acestea, recunoașterea de către statul român a căsătoriilor încheiate în alte state ar putea crea un precedent care se va răsfrânge asupra altor state ale UE, care nu recunosc căsătoriile gay.

  Recent, Curtea de Casație din Italia a emis o decizie definitivă prin care respinge cererea unui cuplu de homosexuali — un cetățean italian și altul brazilian, de recunoaștere a căsătoriei încheiate în Brazilia în anul 2012.

  Тема:
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)

  Tematic

  Parada homosexualilor, ca imbold la profanarea simbolurilor naționale și spirituale
  Acum, în centrul Capitalei: Homosexualii defilează, protejați de Poliție
  Italia nu recunoaște “căsătoriile” homosexuale încheiate în afara țării
  Tudor Chirilă pledează pentru valorile europene - homosexuali și migrație
  Duca: „Instituţia familiei moare nu din pricina homosexualilor”
  Acum: "Opriți propaganda homosexuală în școli și instituții de cultură"
  Căsătoriile homosexuale agită apele în PNL
  Un milion de britanici se identifică drept lesbiene, homosexuali sau bisexuali
  (VIDEO) Olga Buzova a devenit mascota homosexualilor din Rusia
  Prim-ministrul Suediei: vom obliga preoții să cunune homosexualii
  Soțul-homosexual al premierului luxemburghez, printre primele doamne
  "Moldova, țară ortodoxă" și "Moldova, fără homosexualitate"
  Marele medic Leon Dănăilă - reclamat de homosexuali pentru "Așa gândesc eu"
  Reprezentanta homosexualilor a anunțat că o vrea pe Maia Sandu președinte
  Legalizarea „căsătoriei" între homosexuali - sfârșitul autonomiei familiei
  Azi la Kiev a avut loc un marș al homosexualilor
  Politician român: ne-am săturat de ambasadele străine care susțin homosexualii
  Hillary Clinton îşi face campanie electorală cu ajutorul homosexualilor
  Steagul UE, steag al homosexualității. Acțiunile CE, jignire a poporului român
  Diaconu: Clubul homosexualilor să fie în clădirea Ambasadei Olandei
  Cluburi de homosexuali şi lesbiene în universităţile româneşti
  Tagurile:
  CCR, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, căsătorie cu ea însăși, Căsătorie, Curtea Constituțională, Homosexuali, Gay, Robert Clabourn Hamilton, Relu Adrian Coman, România

  Știrile Zilei