18:10 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)
  17920

  Curtea Constituțională din România va decide pe 5 iulie dacă statul român va recunoaște căsătoriile homosexuale încheiate în afara țării.

  BUCUREȘTI, 7 iun — Sputnik. Curtea Constituțională a României va decide pe 5 iulie dacă recunoaște căsătoriile homosexuale încheiate în afara țării, după ce Curtea de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) a sesizat că refuzul statului de a acorda dreptul de ședere pe termen lung a unui cetățean american, "căsătorit" cu un cetățean român, ar încălca dreptul la libera circulație.

  CCR a decis repunerea dosarului pe rol, stabilind termenul de dezbatere în acest caz pe 5 iulie, urmând să fie audiate toate părțile implicate, anunță Agerpres.

  În ședința de joi a CCR este programat termen de control în dosarul privind excepția de neconstituționalitate a articolului 277 aliniatele (2) și (4) din Codul Civil, care prevăd expres: „căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România", respectiv — "dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile".

  Pe 29 noiembrie, Curtea Constituțională a suspendat examinarea cauzei în dosarul, solicitând Curții de Justiție a Uniunii Europene să se exprime în acest caz.

  Într-un comunicat emis pe 5 iunie, CJUE afirmă că prin refuzul său de a recunoaște calitatea de „soți" a cei doi homosexuali, statul român încalcă libertatea de circulație a unui cetățean resortisant, „căsătorit" cu un cetățean al UE.

  Cuplul homosexual forțează statul român să le recunoască „căsătoria"

  Reamintim că în decembrie 2012, Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton s-au adresat autorităților române cu solicitarea de a se acorda cetățeanului american dreptul de ședere în România pe o perioadă mai mare de trei luni, sub pretextul că cei doi se află într-o relație de căsătorie.

  Oficialitățile române au răspuns că o astfel de solicitare nu poate fi acceptată din momentul în care statul român nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. Respectiv, Robert Clabourn Hamilton nu poate fi considerat un „soț" al unui cetățean european și nu poate beneficia de dreptul de a locui o perioadă îndelungată pe teritoriul României.

  Nemulțumiți de răspunsul statului român, cei doi au contestat la Curtea Constituțională prevederea Codului Civil care nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex încheiate în străinătate. După o perioadă îndelungată de meditații, Curtea Constituțională a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene să ofere un punct de vedere în acest caz.

  Тема:
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)

  Tematic

  Curtea de Justiție a Uniunii Europene cere României să recunoască „căsătoriile gay”
  Curtea Supremă din SUA a dat dreptate cofetarului acuzat de discriminarea gay-lor
  Adevărul din spatele paradelor gay. Cum sunt racolaţi tinerii
  PSD, de la "Coaliția pentru Familie" la... "Gay - ok"! Adevăr sau mistificare?
  Scandal cu propaganda gay la MȚR: a fost nevoie de intervenția poliției
  Austria a legalizat „căsătoriile” gay
  Posibilul succesor al Theresa May se opune avorturilor și „mariajelor” gay
  Kadârov: Zvonurile despre persecuțiile gay-lor sunt răspândite de răuvoitori
  BOR: Decizia Curţii de Justiţie a UE nu ne impune ”instituţia căsătoriei homosexuale"
  Parada homosexualilor, ca imbold la profanarea simbolurilor naționale și spirituale
  Acum, în centrul Capitalei: Homosexualii defilează, protejați de Poliție
  Italia nu recunoaște “căsătoriile” homosexuale încheiate în afara țării
  Tagurile:
  CJUE, Curtea de Justiției a Uniunii Europene, casatoria homosexuala, Curtea Constituțională, LGBT, Homosexuali, Gay, Robert Clabourn Hamilton, Relu Adrian Coman, România

  Știrile Zilei