03:47 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  49410

  Şefii români spun despre aceştia că sunt foarte harnici, dar recunosc şi că se mulţumesc cu bani mai puţini.

  BUCUREŞTI, 26 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a determinat pe hotelierii şi proprietarii de restaurante să caute angajaţi în afara graniţelor. Aşa că, printre nepalezi şi filipinezi, veţi putea găsi şi câteva sute de cetăţeni moldoveni.

  Unul dintre ei este Mihai, care a ajuns la Constanţa în urmă cu doi ani, atunci când a fost admis la Universitatea Maritimă. În timpul liber, tânărul lucrează ca beachboy pe o plajă din staţiunea Mamaia. El este responsabil cu aranjarea şezlongurilor şi are grijă ca turiştilor să nu le lipsească nimic.

  „Salariul este destul de atractiv, mai ales aici la plajă unde muncesc acum. Eu am ales să lucrez pe plajă, îmi place marea, îmi place să comunic cu oamenii", a spus Mihai, potrivit vacantamare.stirileprotv.ro

  Tamara este cameristă într-un hotel de lux din Mamaia Nord, unde lucrează alături de indieni, nepalezi şi români.

  La fel ca ei sunt sute de angajaţi de peste Prut. Moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2500 de lei pe lună, dar sunt şi angajatori care le oferă, pe lângă bani, cazare şi două mese pe zi.

  Roxana Taiss este director de operaţiuni la un hotel şi spune că apelează la forţă de muncă externă, deşi recunosşte că asta implică nişte costuri suplimentare.

  „Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această ţară să lucreze în România", a explicat aceasta.

  Alexandru Sautner, proprietar de restaurant, laudă cetăţenii moldoveni, spunând despre ei că sunt harnici, punctuali, curaţi, draguţi cu clienţii.

  „Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni", a precizat Sautner.

  Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoral s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Patronatele spun că le lipsesc 3.000 de salariaţi — deşi, oficial, la agenţia de şomaj sunt înregistrate doar 500 de locuri vacante.

  Angajatorii susţin că nu găsesc români dispuşi să lucreze în domeniu, din cauza salariilor modeste. Cei din domeniu s-au aliat şi cer Guvernului să modifice legislaţia, astfel încât să poată aduce mai mulţi muncitori din ţări sărace, precum Nepal şi Filipine. Deocamdată, au drept de muncă doar 7.000 de astfel de lucrători şi toate posturile au fost ocupate.

  Tematic

  Statul vrea să atragă muncitori străini
  La mare, la soare: moldovenii vor putea zbura direct de la Chișinău la Constanța
  (VIDEO) Film pentru muncitorii moldoveni: cum să te angajezi legal la Moscova
  Tagurile:
  hotelieri, moldoveni, Angajare, litoral, România


  Știrile Zilei