23:51 17 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  Porcine

  Pesta porcină mai face și alte ravagii. "Lovitură foarte grea pentru noi"

  CC0 / Pixabay / chx69
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  47110

  Fermele neafectate de virusul PPA, dar care se află în zonele cu restricții, au de suferit pentru că nu își mai pot valorifica porcii.

  BUCUREȘTI, 4 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a impus restricții la toate unitățile care ar putea fi afectate de virusul pestei porcine africane (PPA), depistat la o fermă și un abator din județul Tulcea, unde peste 44.000 de suine au fost sacrificate.

  Medicii veterinari nu au identificat niciun focar la ferma companiei Pigcom din Satu Nou, comuna Mihai Bravu, județul Tulcea, dar aceasta se află în zona de restricție.

  "Este interzis să mai livrăm porci. Luna asta trebuia să livrăm 2.000 de porci la Pitești, Suceava și Focșani. Nu putem să-i livrăm!" — a declarat Andrei Petre, directorul Pigcom SA Tulcea, pentru Agroinfo.ro.

  "Noi suntem într-o zonă unde nu avem boala, dar suntem în zonă de restricție. Suntem amenințați de faliment. Nu avem bani cu ce să cumpărăm cereale, porcii cresc mari, nu avem mâncare să le dăm și nu mai avem bani pentru alte cheltuieli. Creștem 18.000 de porci pe serie, livrăm doar porci, nu avem și procesare", a mai spus Andrei Petre.

  El a precizat că trebuie să respecte măsuri de biosecuritate drastice.

  "Este interzis să intre în complex, în fermă, persoane străine. Să nu intre nimic în fermă, angajații să nu aibă porci acasă și alte măsuri de prevenție", a menționat șeful Pigcom.

  "Ferma noastră este cu capital privat, integral românesc, nu e niciun străin băgat… și mai este un fraier ca mine care se zbate. E o lovitură foarte puternică pentru noi", a completat Petre.

  Societatea deține magazine în Tulcea, Constanța, București, Brăila și Galați.

  Potrivit Deciziei Comisiei Europene 2018/910 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane, emisă în 25 iunie 2018, zona de restricție se întinde în România în mai multe localități din cele două județe unde a fost semnalat virusul, Satu Mare și Tulcea.

  Pe 29 iunie 2018, la Oficiul Internațional de Epizootii erau înregistrate 140 de cazuri de pestă porcină africană în România.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)


  Știrile Zilei