03:55 19 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Посетитель в одном из управлений Пенсионного Фонда РФ, фото из архива

  Scandalos! Cinci milioane de asiguraţi ţin în spate 17 milioane de români!

  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  520 0 0

  Din acest motiv, pacienţii sunt pasaţi de la un laborator la altul pentru că nu există fonduri, fiindcă banii sunt distribuiţi la unităţile medicale şi nu ajung pentru toţi solicitanţii.

  BUCUREŞTI, 6 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. De câte ori nu vi s-a întâmplat să sunaţi la un laborator pentru a vă face analizele dar să auziţi că nu mai sunt fonduri? Şi atunci, să vă întrebaţi, pentru a nu ştiu câta oară, la ce bun să plăteşti lunar asigurările de sănătate dacă serviciile medicale şi le plăteşte fie care „cu banu jos"?

  Şi atunci, unde ar trebui să meargă un pacient pentru a beneficia de gratuitate în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie?

  „La stat" sunt laboratoare care nu lucrează cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la cele laboratoare private pacientul află că „nu mai sunt fonduri" sau că unitatea nu a primit situaţia plafonului.

  De ce se termină aşa de repede plafoanele şi unde trebuie să meargă pacientul cu bilet de trimitere? Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a precizat că nevoia de servicii medicale şi de analize este foarte mare, există limitări de fonduri, sistemul are un plafon, se împarte la clinici. Oficialul a menţionat că peste tot în Europa există sistemul programărilor şi se aşteaptă.

  „La sistemul de asigurări sociale contribuie doar 5 milioane de persoane din cele 17 milioane. Eu aş da mai mulţi bani la spitalele de stat, să se facă analizele în laboratoarele de stat. Copiii beneficiază de gratuitate", a declarat Sorina Pintea, potrivit zf.ro.

  Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că peste 80% din fondurile pentru laboratoare medicale se duc către sectorul privat.

  Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul laboratoarelor medicale private a ajuns la 1988 în 2016, faţă de doar 397 în anul 2000. Statistica mai arată că în 2016 erau în piaţă alte 2000 de laboratoare publice. Pentru anul trecut nu există date.

  Paradoxul este că în continuare plafoanele pentru analize medicale se epuizează în primele zile ale lunii, iar pacienţii cu bilet de trimitere  ajung în final să scoată bani din buzunar pentru a efectua analizele recomandate de medic.

  Tematic

  Salariul mediu oficial e foarte bun! Dar prea puțini români îl primesc
  Profesorii, salarii de mizerie, „experţii în diversitate", plătiţi regeşte
  Românii din Italia: angajarea pe timpul verii. Salariu, contract, ore de lucru
  Moldovenii, la mare căutare pe litoralul românesc: salariu bun, cazare şi masă
  Tagurile:
  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Sorina Pintea, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei