23:21 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Operațiunea de salvare, peșteraTham Luang

  Thailanda: Mesaj, curajos și încrezător în bine, din peștera cu ostatici ai potopului

  © REUTERS / Athit Perawongmetha
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  169 0 0

  Cei doisprezece copii, aflați în subteran din 23 iunie, au transmis în afară o scrisoare emoționantă.

  BUCUREȘTI, 7 iul — Sputnik. Răvașul adus din bezna cavernei de scafandrii militari antrenați în operațiunea de salvare a fost postat pe pagina de Facebook a subdiviziunii de elită Thai NavySEAL.

  Bineînțeles, doar după ce mesajul scris pe șase foi de caiet a fost citit de destinatarii lui direcți, părinții care, de două săptămâni încoace, trăiesc în corturi la gura de intrare în labirint.

  ”Totul e bine, suntem sănătoși, nu vă faceți griji. Când vom ieși, am vrea foarte mult să mâncăm diferite bucate gustoase. Ieșind, vrem să mergem imediat acasă. Dragi profesori, vă rugăm, nu ne dați multe teme pentru acasă”, notează autorii.

  A transmis un mesaj și unicul adult dintre ostaticii stihiei, omul pe care unii îl acuză de iresponsabilitate în organizarea unei excursii cu potențiale pericole, iar alții îl consideră un erou, datorită căruia discipolii lui au putut supraviețui fără hrană timp de 9 zile.

  Doisprezece fotbaliști ai unei echipe de juniori și antrenorul lor rămân în subteran din 23 iunie, când o ploaie torențială a inundat labirintul de grote făcând imposibilă calea întoarsă.

  Peștera Tham Luang, o podoabă naturală a parcului național Doi Nang Non din nordul Thailandei, poate deveni o capcană pe timpul ploilor musonice. Vizitarea ei este interzisă în iulie-noiembrie, dar de acestă dată stihia nu a respectat orarul obișnuit.

  Operațiunea de salvare a început rapid, însă membrii grupului au fost reperați doar în ziua a zecea. Acum ei sunt asigurați cu alimente, surse de lunină și oxigen, urmează să fie aprobat în scurt timp planul de evacuare. Procedura a fost amânată după ce și-a pierdut viața unul dintre scafandrii militari.

  Dificultățile sunt legate de calea lungă care trebuie să fie parcursă, pe unele porțiuni ale ei — în echipament pentru înot subacvatic.

  Totodată, ploile prognozate pentru zilele apropiate nu lasă o pauză de gândire.

  Tematic

  Peștera care poate adăposti patru piramide egiptene. VIDEO
  Potop în Soci, înainte de meciul Rusia - Croația. VIDEO
  Ploile revin în forță, cu tot tacâmul
  Tagurile:
  operațiune de salvare, copii blocați, Peștera Tham Luang, Thailanda


  Știrile Zilei