22:00 19 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.11
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.62
  Roni

  Studenții și IT-iștii iau de la stat bani la care familiile sărace nici nu visează

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  29010

  În timp ce familiile sărace cu copii primesc sub 200 de lei pe lună, IT-iștii au scutire de impozit de mii de lei, iar studenții călătoresc gratis nelimitat cu trenul.

  BUCUREȘTI, 13 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Mare vâlvă se face în spațiul public pe tema ajutoarelor acordate de stat persoanelor cu venituri reduse, dar acestea sunt infime comparatv cu alte subvenții.

  Suma totală plătită în mai 2018 de statul român pentru alocaţia destinată susţinerii familiei depăşeşte 37,58 milioane de lei, valoarea medie plătită fiind de 164,24 lei, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) și citate de Agerpres.

  În mai 2018, erau înregistraţi 223.811 beneficiari, cei mai mulţi fiind în judeţele Bacău — 13.126 persoane, Suceava — 12.340 persoane, Iaşi — 11.853 şi Vaslui — 11.769.
  Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Timiş — 198,61 lei, Bucureşti — 188,39 lei şi Bihor — 188,27 lei.

  Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.

  Cât de mari sunt sumele pe care le primesc familiile defavorizate prin acest sistem, respectiv o medie de 164 de lei pe lună, cu un vârf de 199 de lei în județul Timiș? Să comparăm cu alte forme de sprijin pe care le acordă statul.

  Studenții beneficiază de călătorii gratuite cu trenul pe liniile CFR. Un bilet de la București la Constanța, dus-întors, costă 120 de lei, deci din două drumuri pe această rută statul pierde cu un student mult mai mult decât suma pe care o dă copiilor săraci.

  IT-iștii au cele mai mari salarii din România, și în plus, beneficiază de scutire de impozit. Salariul mediu net în acest domeniu a fost de 6.437 de lei în luna mai, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

  Pentru ca un angajat să primească acestă sumă, compania îi acordă un salariu brut de circa 10.000 de lei, din care nu se reține însă impozitul de 16%, ci numai celelalte cheltuieli — CAS, CASS.

  Așadar un IT-ist este scutit, în medie, de plata a 1.600 de lei pe lună la stat, echivalentul a 10 ajutoare medii destinate familiilor sărace cu copii.

  O comparație cu sprijinul pentru student este imposibilă, pentru că aceștia au gratuitate nelimitată la călătoria cu trenul, deci practic pot cheltui pe rutele CFR oricât vor din banii statului.

  Tematic

  "Cei mai buni absolvenți fug de școală ca de sărăcie” - Ioan Aurel Pop
  Sărăcia alungă copiii de la sate din şcoli - raport alarmant
  Ajutoarele pentru nou-născuţi şi elevi, blocate de guvernul PSD
  Sărăcia are viză de reşedinţă în Europa de Est. Aflaţi în ce ţară e greu de tot
  Românii din Spania: Ghidul de ajutoare sociale pentru familie şi aplicaţie cu oferte
  Tagurile:
  comparație, scutiri IT-iști, subvenții studenți, ajutoare familii, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei