21:56 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Spital

  Alertă medicală în România! Alimentul ce a făcut zeci de victime – unele au murit

  © Fotolia / VILevi
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  35702

  Consumul tocăniţei tradiţionale de ciuperci s-a sfârşit tragic pentru zeci de români – unii au murit, alţii se luptă pentru viaţă.

  BUCUREŞTI, 23 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Luna iulie a debutat prost pentru o fată de 18 ani care a mers la Spitalul Judeţean Oradea împreună cu tatăl său, din pricina unor simptome ce anunţau o toxiinfecţie.

  Semnele au apărut la mai puţin de o zi după ce amândoi mâncaseră ciuperci culese din pădure. Fata, Andreea, a fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică acută, secundară intoxicaţiei cu ciuperci. Acelaşi diagnostic l-a primit şi tatăl său.

  O singură ciupercă otrăvitoare a fost suficientă ca să le distrugă organismul, precizează evz.ro.

  Tatăl fetei a murit tocmai când ea era urcată într-un elicopter cu destinaţia Spitalul Fundeni.

  Norocul Andreei a fost acela că a primit un ficat pentru transplant de la un puşti mort într-un accident rutier.

  Povestea Andreei nu este singulară. Şi aceasta pentru că în ultimele două săptămâni, medicii de la Institutul Fundeni au fost solicitaţi pentru 12 cazuri de insuficienţă hepatică acută prin intoxicaţie cu ciuperci, dar aceştia consideră că numărul pacienţilor care nu ajung la spital sau nu se prezintă niciodată este mult mai mare.

  Medicii atrag atenţia că insuficienţa hepatică acută apare la oamenii sănătoşi şi se produce ca urmare a distrugerii ficatului cauzată de intoxicaţia cu ciuperci, supradoza de paracetamol, hepatitele virale, drogurile sau boala Wilson.

  Boala este gravă şi deseori evoluţia ei este fulminantă. În lipsa unui tratament de specialitate, decesul pacienţilor poate să apară în câteva zile.

  Atenţie! În cazul intoxicaţiei cu ciuperci, pacienţii sunt asimptomatici în primele 24 de ore. A doua zi după ce au mâncat ciuperci apare simptomatologia gastro-intestinală.

  Institutul Clinic Fundeni este singurul centru clinic din România supraspecializat în tratamentul insuficineţei hepatice acute.

  Potrivit medicilor de la Fundeni, transplantul de ficat reprezintă în cele mai multe cazuri, unica opţiune salvatoare de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă hepatică.

  Tematic

  Șase copii s-au intoxicat cu salam și crenvurști
  Isărescu acuză: "Intoxică societatea cu trăznăi"
  ”Antena 3”, intoxicată profesionist - se acuză "FALS", reacție și din SUA!
  Revoltător! Mai mulți copii de la o grădiniță au ajuns la spital, intoxicați
  Tagurile:
  Spitalul Fundeni, Ciuperci, intoxicație, România


  Știrile Zilei