04:44 16 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.07
 • RUB0.24
 • RON4.03
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  22210

  Federaţia Pro Agro solicită retailerilor să îşi îndrepte atenţia asupra cărnii şi a produselor româneşti din carne.

  BUCUREŞTI, 10 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit datelor Comisiei Europene, prezenţa Pestei Porcine Africane s-a confirmat în alte 5 judeţe din România. Fiindcă boala se extinde cu repeziciune, chiar medicii veterinari au ajuns să îi sfătuiască pe gospodari să îşi vândă animalele din timp, ca să nu ajungă în situaţia de a-şi vedea animalele maltratate şi aruncate în gropi comune, la marginea localităţilor.

  PPA ar fi ajuns şi în Bacău, Buzău, Vaslui, Vrancea şi Călăraşi.

  Ca să nu îşi mai vadă porcii omorâţi, ţăranii români au preferat să îşi taie animalele şi să le depoziteze carnea în frigidere. S-a întâmplat în satul Valea Cânepii, comuna Unirea, din judeţul Brăila.

  Totul s-a petrecut noaptea, pentru că oamenii erau conştienţi că dimineaţa vor reveni medicii veterinari, gata să le omoare porcii sănătoşi şi să îi îngroape sau sa îi incinereze.

  Locuitorii acestui sat au opus rezistenţă autorităţilor timp de trei zile, precizează agroinfo.ro.

  Situaţia disperată i-a determinat pe reprezentanţii Federaţiei Pro Agri să se adreseze retailerilor.

  Membrii Federației Naționale PRO AGRO au realizat o campanie pentru verificarea originii cărnii comercializată pe piața din România și modul de expunere al acesteia la raft.

  Aceştia atrag atenția asupra faptului că majoritatea reteilerilor au mărit achizițiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii românești. „Considerăm că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine în România, prin practicarea unor prețuri de dumping", precizează reprezentanţii Federaţiei, potrivit agroinfo.ro.

  Ei spun că fermierii ştiu că se doreşte instaurarea panicii printre producătorii de carne, lipsa comenzilor şi aducerea unor cantităţi mari de carne din alte state şi susţin că pe rafturi nu poate ajunge decât carne sănătoasă, verificată.

  „În numele fermierilor noștri, îi rugăm pe reteileri să își îndrepte atenția asupra cărnii și a produselor românești din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele. Suntem conștienți de faptul că nu putem obliga retailerii să cumpere, dar vrem diferențiere la raft a cărnii românești vrac de cea străină și să lăsăm consumatorul nostru să aleagă", precizează reprezentanţii Federaţiei.

  Reamintim că însuşi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că ţara noastră importă cantităţi inimaginabile de carne de porc din ţări precum Polonia sa Ungaria.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)


  Știrile Zilei