10:03 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  27802

  Zilele acestea, la Bacău, sunt simulate diferite scenarii de conflict, ce implică folosirea electronicii de ultimă generaţie.

  BUCUREŞTI, 7 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Atenţia opiniei publice este ocupată, zilele acestea, cu războiul din Partidul Social Democrat, iar un eveniment extrem de important este menţionat, în cel mai bun caz, tangenţial.

  Vorbim despre ce se petrece în aceste zile la Bacău, acolo unde NATO desfăşoară un exerciţiu de război electronic.

  Piloţi şi tehnicieni de aviaţie ai Bazei 71 Câmpia Turzii au venit să facă echipă cu colegii din Baza 95 din Bacău.

  Exercițiul "Ramstein Guard" presupune un joc de-a şoarecele şi pisica între elicoptere şi echipamentele de bruiaj de la sol. De multe ori, piloţii au devenit invizibili pe după dealuri şi văi, alteori echipamentele de la bord le-au arătat că sunt pe cale să devină victime ale sistemelor, informează stiri.tvr.ro.

  Vlad Tăbăcaru este pilot la Baza 71 Câmpia Turzii. Pentru el, acest exerciţiu reprezintă „un mare câştig", deoarece a putut zbura pe fond tactic şi cu o ameninţare reală. Pilotul crede că, per total, până acum şi-au atins obiectivele şi au reuşit să înţeleagă riscurile.

  Elicopterele IAR 330 SOCAT zboară de dimineaţă până seara în condiţii dintre cele mai neaşteptate.

  Menţionăm că în războiul electronic, pilotul poate pierde comunicaţiile, orientarea sau controlul asupra unor echipamente de la bord.

  "Acest exercițiu ne-a oferit prilejul de a ne dovedi interoperabilitatea, faptul că suntem o echipă. Chiar dacă suntem în baze diferite, avem aceleași tactici, proceduri, tehnici", a explicat comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, Leonard Baraboi.

  Specialiştii NATO spun că sprijină acest gen de antrenamente în toate ţările Alianţei.

  „Noi venim în sprijinul unor astfel de antrenamente în toate ţările Alienţei şi ne asigurăm că cei cu care lucrăm sunt pregătiţi foarte bine să facă faţă oricărei ameninţări la adresa NATO", a precizat, potrivit sursei citate, Edwin Pater, specialist NATO.

  Exerciţiul desfăşurat la Bacău, „Ramstein Guard" face parte din exerciţiile internaţionale anuale planificate de NATO şi se realizează în colaborare cu armatele ţărilor membre.

  Tematic

  Pentagonul enumeră lipsurile Armatei SUA
  Rachete hipersonice și roboți: Rusia este pregătită să impună supremația navală
  Tagurile:
  Exercițiul "Ramstein Guard", MApN, NATO, România


  Știrile Zilei