01:27 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Mistreți

  A început masacrul! Peste 80.000 de mistreţi - vânaţi până la Ziua Naţională

  © Sputnik / Мариус Баранаускас
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  146 0 0

  Extinderea focarelor de pestă porcină africană a făcut ca autorităţile să ia măsuri în vederea diminuării populaţiei de mistreţi, animal sălbatic ce contribuie la răspândirea virusului.

  BUCUREŞTI, 7 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. În judeţul Alba, până pe data de 1 decembrie, trebuie să fie vânaţi 3470 de mistreţi, iar la nivel naţional — peste 81.000 de animale.

  În baza unui ordin naţional al Ministerului Apelor şi Pădurilor, vânătorii sunt obligaţi să omoare 28.013 mistreţi în termen de 90 de zile, suplimentar celor 53.134 de porci sălbatici prevăzuţi iniţial.

  Pe cele 51 de fonduri de vânătoare ale judeţului Alba ar trebui împuşcaţi 1538 de mitreţi în plus faţă de cei 1932 de porci sălbatici alocaţi prin cota de vânătoare iniţială.

  O altă schimbare este reprezentată de faptul că vânarea animalelor trebuie făcută până la Ziua Naţională a României şi nu în perioada 15 mai 2018 — 14 mai 2019, aşa cum era prevăzut iniţial.

  În teorie, este vorba despre o măsură de combatere a pestei porcine africane care a lovit România. Cu toate acestea, vânătorii spun că măsura adoptată de Executiv este imposibil de pus în practică. Şi aceasta deoarece este vorba mai mult de un exerciţiu de imagine menit să arate că autorităţile nu stau degeaba.

  Pădurile, văile şi tarlalele din judeţul Alba ar trebui să devină în următoarele luni un adevărat câmp de luptă între autorităţi şi pesta porcină, informează adevarul.ro

  Bogdan Dragomir, reprezentant AJVPS Alba, spune că nimeni nu are curaj să spună că uciderea unui număr aşa mare de mistreţi este o măsură aberantă şi imposibil de realizat, că la nivel de România nu pot fi vânaţi aproape o sută de mii de mistreţi în 90 de zile, mai ales că la noi în ţară vânătoarea nu se poate face noaptea, deoarece este interzisă vânătoarea la bec.

  „Vânătorii nu sunt toţi Rambo sau sniperi… iar dacă printr-un miracol se întâmplă şi se împuşcă aproape 100.000 de mistreţi în 90 de zile, şi-a pus cineva întrebarea ce se întâmplă cu ei, unde sunt păstraţi 5-6 zile până la sosirea rezultatelor de la laborator?", a întrebat Dragomir.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Guvernul a făcut-o lată: despăgubiri ilegale pentru pestă
  Peste 50.000 de porci sănătoşi - ucişi cu încălcarea legii
  Fermier, declarație șoc: „Nici nu cred că există această pestă porcină"
  Dezastrul produs de pestă - autorităţi depăşite de situaţie, dosare penale
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Tagurile:
  termene, mistreți, Masacru, plan, România


  Știrile Zilei