07:00 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  763 0 0

  Cadrul didactic trage un semnal serios de alarmă asupra viitorului învăţământului românesc şi spune că se vrea ca elevii să fie tot mai slab pregătiţi.

  BUCUREŞTI, 10 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Aurica Georgiu este o învăţătoare din judeţul Cluj. Până aici, nimic deosebit, numai că aceasta a decis să vorbească despre ce a observat în munca sa şi să îşi exprime îngrijorarea cu privire la elevii din ziua de azi.

  De şase ani, Aurica Georgiu face naveta de la oraş ca să îi înveţe carte pe elevii de la ţară. Spune că, pentru copiii de la sate, dascălul este şi mamă şi tată, deoarece unii părinţi lucrează în agricultură, alţii sunt analfabeţi şi nu reuşesc să se ocupe cum trebuie de educaţia copilului.

  Despre greutăţile cu care se confruntă, aceasta a spus că munca ar putea fi uşurată prin îmbunătăţirea bazei materiale.

  Referitor la actuala generaţie de elevi, dascălul spune că pare plictisită să înveţe, chiar dacă, spre deosebire de părinţii lor, au acces la informaţie.

  „Am constatat că generaţiile actuale de elevi preferă să se joace sau să nu facă nimic, preferă să stea efectiv. Sunt comportamente care se perpetuează, din păcate, şi de care societatea românească nu are nevoie", a explicat Aurica Georgiu, pentru monitorulcj.ro.

  Potrivit ei, modelele prezentate ca fiind de succes nu sunt de natură să îi încurajeze, pentru că acestea sunt întruchipate de oameni care obţin bani pe căi nu tocmai cinstite. Pe lângă toate acestea, mai este şi mirajul străinătăţii, fiindcă mulţi au impresia că acolo pot câştiga bani uşor.

  ”Nu pot să le bag de vină doar copiilor, poate nici devotamentul dascălilor nu este suficient. Toate acestea se acumulează şi duc la un sentiment de respingere a şcolii şi ar fi nevoie de un echilibru pentru ca lucrurile să meargă bine. Parcă am impresia că se vrea o generaţie tot mai prost pregătită, aşa mi se pare mie, pentru că numai aşa poţi fi condus, dacă nu eşti informat, dacă nu ştii anumite lucruri. Dacă ştii, nu te poate zăpăci nimeni", a explicat învăţătoarea, precizând că majoritatea părinţilor aşteaptă să le dea statul, să facă statul ceva pentru ei şi pentru copiii lor, ceea ce este greşit. Şi aceasta pentru că fiecare trebuie să lupte, nu doar să aştepte de la stat.

  De asemenea, cadrul didactic a mai spus că părinţii înţeleg doar că învăţământul este gratuit şi se miră de ce au nevoie copiii de două caiete şi de ce nu este suficient unul singur.

  Tematic

  Olimpic la informatică, după BAC: „Nu am ce învăța în facultățile din România"
  Deputat PNL: Învățământul românesc trebuie să renunțe rapid la sistemul Bologna
  În Rusia se propune o politică de „remasculinizare” a învățământului
  Mesajul unui dascăl devine viral: „Vreţi să vă daţi bine pe lângă părinţi!"
  Dascălii vor bani, dar stau şi-aşteaptă
  Mai sunt în siguranţă copiii la şcoală? Ce facem cu dascălii agresori?
  Tagurile:
  opinie, Dascăli, părinți, elevi, viitor, învăţământul românesc, Aurica Georgiu, România

  Știrile Zilei