01:33 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  28610

  Este vorba despre aproape o sută de dascăli care au clase primare cu predare în limbile maghiară şi germană – ce îi nemulţumeşte.

  BUCUREŞTI, 10 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Cadrele didactice sunt supărate din pricina unei ordonanţe care prevede că învăţătorii de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale nu mai pot preda şi Limba Română.

  Motiv pentru care dascălii au participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar purtând banderole albe pe braţ. Li s-au alăturat şi părinţii, care au urmat exemplul dascălilor.

  Cadrele didactice vizate de ordonanţă spun că profesorii care îi vor înlocui nu au fost formaţi pentru a susţine ore la învăţământul primar şi consideră măsura ca fiind discriminatorie.

  „Atât noi, învăţătorii de la secţia germană, cât şi cei de la limba română am parcurs aceleaşi studii şi deţinem aceleaşi calificări. Însă doar nouă ni se interzice să predăm şi limba română, această măsură este nejustificată şi discriminatorie", a declarat Gabriela Sorca, învăţător la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau", potrivit Mediafax

  Cele 31 de cadre didactice de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau" solicită, într-o scrisoare, abrogarea articolului 1, punctul 17 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 9, privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei din Monitorul Oficial nr. 744/28.08.2018. Dascălii spun că le încalcă drepturi prevăzute în Legea Educaţiei — dreptul de a preda materiile din planul-cadru, materii pentru care sunt calificaţi şi pregătiţi din punct de vedere ştiinţific şi metodic.

  La festivitatea de la Liceul „Béla Bartók" a participat şi viceprimarul Farkas Imre care, de asemenea, a purtat o banderolă albă pe braţ.

  Învăţătoarea Gabriela Sorca spune că a decis să protesteze în felul acesta împotriva deciziei adoptării ordonanţei pentru a atrage atenţia.

  „Vom transmite acest protest mai departe, cred că spre conducerea şcolii şi spre Inspectoratul Şcolar Judeţean. Astăzi vom discuta cu reprezentanţii sindicatului, să vedem ce au de spus şi aceştia", a explicat Sorca, potrivit tion.ro. Cadrul didactic a precizat că există posibilitatea abrogării ordonanţei, întrucât au mai fost situaţii când s-a făcut asta, ca în cazul Ordonanţelor 13 şi 14.

  Proteste au avut loc şi la Colegiul Naţional Bănăţean.

  Tematic

  Iohannis s-a folosit de prima zi de școală ca să atace Guvernul
  Anul școlar 2018-2019 în Moldova: calendarul vacanţelor
  Designul sec.XXI: Școala națională de tuning auto-moto, eclectică și fascinantă! VIDEO
  Diriginta lui Putin a povestit despre anii lui de școală
  Experții în educaţie se opun înterzicerii telefoanelor mobile în școli
  Structura anului școlar 2018-2019 şi programul vacanţelor
  În școlile britanice se interzice fusta. Introducerea uniformei „de gen neutru"
  Soluție pentru creșterea mediei în școli: „Adoptă o şcoală... un proiect naţional”
  Vladimir Putin, despre succesele sale pe băncile școlii
  Focuri de armă la două școli din SUA
  Statul ucrainean lipsește școlile românești de manuale: nu aveți niciun viitor aici
  Brexit: unităţi de înregistrare a cetățenilor europeni din UK, în pub-uri, școli
  Tagurile:
  Liceul „Béla Bartók", Limba română, Greva, Gabriela Sorca, românia


  Știrile Zilei