19:37 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Porci

  Lege! Țăranii NU vor mai primi despăgubiri pentru porcii uciși decât…

  CC0 / Pixabay / flyupmike
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  35712

  Țăranii vor primi despăgubiri pentru uciderea porcilor numai dacă își vor tine porcul în ogradă, prevede un act normativ pe care Guvernul vrea să îl introducă de anul viitor.

  BUCUREȘTI, 12 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi seara, că despăgubirile în cazul unor situaţii precum pesta porcină africană se vor acorda numai în anumite situații.

  "Porcul se ţine în ogradă. Îl ţii în afara ogrăzii, ai un risc. Pe viitor, poate la 1 ianuarie, noi o spunem clar: ca şi Guvern, vom mai despăgubi când mai apar astfel de situaţii neplăcute strict ce se conformează prevederilor legale. În afara României, în alte state, nu există porci în afara curţilor. Atenţie, ţineţi-vă orătăniile în curte!", a afirmat Eugen Teodorovici, la TVR1, conform Agerpres.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat recent că empatizează cu țăranii cărora li se ucide porcul din bătătură, dar aceasta este singura soluție pentru combaterea pestei porcine.

  "Trebuie să spunem foarte clar populaţiei că nu există altă cale, e dureroasă şi o spune un om care ştie ce înseamnă cetăţeanul român, omul de la ţară", a spus Daea.

  "Îi ştiu pe nea Gheorghe, dada Maria, Nicoleta şi aşa mai departe. E ţăran de-al meu, pun mâna pe el, mă uit în ochii lui cu lacrimi în ochi, şi eu şi el, şi trecem peste acest moment. Hai să ne dăm mâna, hai să fim puternici, hai să trecem peste acest necaz, hai să punem ţara… nu mai e loc de întors", a subliniat ministrul.

  Pe de altă parte, Gheorghe Caruz, un mare crescător de porci din judeţul Brăila, susţine că atunci când izbucnește, acest virus nu poate fi oprit decât dacă se adoptă o măsură radicală, care presupune mutarea animalelor în ferme

  "Trebuie luați urgent toți porcii din gospodării, din toată țara. Dacă nu se va proceda așa, nu va scăpa niciun porc, din nici o fermă din țară. Am avut cheltuieli uriașe pentru a face protecție, am respectat toate regulile impuse de autorități, de pomană", a spus Caruz.

  Gospodarii care trec printr-o astfel de experiență suferă traume, pe lângă faptul că își văd pusă în pericol asigurarea hranei zilnice

  "Dar ce-am plâns, și ce plâng… și zic așa, cum să mai trăim? Că eu m-oi duce pe lumea cealaltă, că sunt bătrână, dar ce vor face copiii mei, nepoții mei? De ce să fie așa rău? Dacă ne iau porcii, noi ce să facem?" — se întreba, cu ochii în lacrimi, o doamnă în vârstă de 74 de ani din comuna Gura Ialomiței, după ce autoritățile i-au sacrificat porcul.

  Autoritățile au sacrificat peste 140.000 de porci din ferme și gospodării individuale, ca măsură de combatere a virsului PPA.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Autorităţile lasă ţăranii fără porc de Crăciun, deşi nu ştiu dacă e bolnav. Abuz sau...?
  Infern la o fermă de porci din Brăila: PPA, eutanasiere, incendiu. Concurs de împrejurări?
  Peste 50.000 de porci sănătoşi - ucişi cu încălcarea legii
  Masacrul porcilor: "Mă uit în ochii țăranului cu lacrimi în ochi, şi eu şi el"
  Fermier, declarație șoc: „Nici nu cred că există această pestă porcină"
  Alt necaz. A apărut "pesta porcină la legume", se numește Tuta absoluta
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Este oficial! Cât de gravă este situaţia în România din cauza pestei porcine!
  Verdict dur: "O țară în carantină, cu porci bolnavi de pestă și oameni bolnavi de ură!"
  Extrem! „Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, altfel nu va scăpa nici un porc"
  Patronul fermei cu 141.000 porci, atitudine dură - refuză sacrificarea lor
  Apocalipsa porcilor a început - 140.000 de animale vor fi sacrificate doar la o fermă
  Tagurile:
  pesta porcină, despăgubiri, porci, Eugen Teodorovici, Petre Daea, România


  Știrile Zilei