05:51 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Măsuri de precauție

  Fermierul Dimitrie Muscă: „Acest director general al ANSVSA e criminal!"

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  179 0 0

  Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici îl acuză pe Geronimo Brănescu că a luat de la primul focar o decizie prin care a răspândit boala în ţară.

  BUCUREŞTI, 13 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Scandalul pestei porcine africane continuă, fermierul Dimitrie Muscă ieşind din nou public cu declaraţii total diferite de ale autorităţilor.

  Omul spune că dezastrul provocat de PPA a fost unul premeditat şi îl acuză pe preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu de faptul că ar fi concentrat, la primul focar descoperit la Carniprod Tulcea, medici veterinari veniţi din toată ţara. O dată intraţi în focar, aceştia au dus ai departe boala.

  Nenorocirea abătură asupra fermelor româneşti ar fi avut darul de a-i îmbogăţi pe unii care îşi vând acum produsele de dezinfecţie.

  „Nu ştiu ce să spun, da cred că nu este nimic întâmplător! Dacă se voiam, se oprea demult! În toată Uniunea Europeană pesta porcină a avansat cu 100 de kilometri într-un an. La noi a avansat cu 300 de kilometri în două luni, de la Tulcea până la Tunari. Autorităţile nu fac nimic", a spus Muscă, potrivit agroinfo.ro, adăugând că autorităţile vin şi omoară porcii, dau cu puţin dezinfectant şi merg mai departe.

  Mai mult, el spune că substanţele de deratizare erau pregătite înainte de debutul epidemiei şi că din treaba asta se fac bani buni.

  „Firma Farmavet vinde produse de dezinfectare", a adăugat Muscă, care şi-a exprimat scepticismul cu privire la intenţiile bune ale autorităţilor, afirmând că el crede că nici nu este prevăzut „să se facă ceva" şi susţine că de la 800 de focare de PPA vom ajunge în două săptămâni la 1800 de focare.

  „Acest director general al ANSVSA cu post de secretar de stat e criminal! Şi-a permis să ducă oamenii din fiecare judeţ în focarele de pestă de la Tulcea, la ferma aceea de 48.000 de capete, i-a băgat acolo să ducă boala în toată ţara", a explicat fermierul, concluzionând că este vorba despre premeditare.

  Conform ultimelor informaţii furnizate de ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 190 de localităţi, cu un număr total de 826 de focare, dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul unei firme aparţinând unei ferme şi altul într-o exploataţie comercială de tip A.

  S-au înregistrat 46 de cazuri la mistreţi. În total, au fost ucişi 159.645 porci.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Lege! Țăranii NU vor mai primi despăgubiri pentru porcii uciși decât…
  Infern la o fermă de porci din Brăila: PPA, eutanasiere, incendiu. Concurs de împrejurări?
  Peste 50.000 de porci sănătoşi - ucişi cu încălcarea legii
  Fermier, declarație șoc: „Nici nu cred că există această pestă porcină"
  Tagurile:
  acuzații, ANSVSA, Geronimo Brănescu, Dimitrie Muscă, România


  Știrile Zilei