08:15 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Pesta porcină

  Suspiciuni la nivel înalt privind răspândirea ciumei porcilor - ce spune Daea

  © Sputnik / Irina Leahova
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  61010

  Ministrul Agriculturii a precizat că există multe semne de întrebare referitoare la extinderea bolii, spre deosebire de Belgia, unde nu s-a răspândit.

  BUCUREŞTI, 19 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Întrebările privind rapiditatea cu care se extinde în România virusul pestei porcine africane a ajuns acum şi pe buzele şefului de la Agricultură, care a vorbit despre această problemă.

  Petre Daea a dat exemplul Belgiei, stat în care a fost depistat virusul PPA la mistreţi, dar nu a fost răspândit mai departe şi nu a ajuns în Germania, deşi cele două ţări sunt vecine.

  Ministrul Agriculturii a precizat că în România a fost comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan şi că a avut, de asemenea, o întrevedere cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru securitate alimentară.

  „Sunt multe necunoscute. Şi citeam în literatura de specialitate şi-n ancheta epidemiologică de-a lungul vremii că belgienii, care au avut cândva pestă, îşi puneau semne de întrebare şi spuneau că o probabilă cauză ar fi pe calea aerului. Ceea ce poate da explicaţii şi-n această situaţie", a declarat Petre Daea, potrivit agroinfo.ro.

  Oficialul român de la Agricultură a menţionat că, la acest moment, sut peste 5700 de dosare pentru despăgubirea proprietarilor porcilor ucişi din pricina pestei porcine africane. În tara noastră, sunt aproximativ 900 de focare de pestă porcină africană, în 13 judeţe şi au fost ucişi peste 230.000 de porci. Daea susţine că în Satu Mare, unde au fost depistate primele focare, au fost deja stinse cinci.

  Tematic

  Disperare în Dâmboviţa - oamenii taie porcii în toiul nopţii!
  Daea: "Da, oamenii vor avea voie să mai crească porci în gospodării"
  Lege! Țăranii NU vor mai primi despăgubiri pentru porcii uciși decât…
  Autorităţile lasă ţăranii fără porc de Crăciun, deşi nu ştiu dacă e bolnav. Abuz sau...?
  Infern la o fermă de porci din Brăila: PPA, eutanasiere, incendiu. Concurs de împrejurări?
  Peste 50.000 de porci sănătoşi - ucişi cu încălcarea legii
  Masacrul porcilor: "Mă uit în ochii țăranului cu lacrimi în ochi, şi eu şi el"
  Tagurile:
  PPA, Pesta porcină, virus, Petre Daea


  Știrile Zilei