15:22 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Pesticide

  Români din Marea Britanie, atenţionare: „Haosul chimic" ce ar putea urma după Brexit

  © Sputnik / Андрей Александров
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  71210

  Experţii de la sindicatul „Prospect" din Marea Britanie avertizează că, după ieşirea ţării din Uniunea Europeană, chimicale dăunătoare ar putea fi permise în Regatul Unit.

  BUCUREŞTI, 24 sept — Sputnik, Doina Crainic. Produse chimice dăunătoare, printre care pesticide care ucid albine, chimicale cu efecte iritante asupra pielii și care provoacă dereglări hormonale, ar putea fi permise în Marea Britanie după Brexit, avertizează experții.

  Sindicatul Prospect, care îi reprezintă pe mulți dintre cei care lucrează în industrie, atrage atenţia că poate urma un „haos chimic", având în vedere că planurile privind acest sector și angajații din cadrul acestuia rămân incerte, scrie The Independent.

  Experţii care elaborează reglementări se străduiesc să se pregătească pentru un viitor în afara UE, dar există temeri că nu au timp și resurse suficiente pentru a elabora o strategie viabilă.

  Pe măsură ce termenul-limită se apropie, departamentul pentru reglementarea produselor chimice din cadrul Comitetului Executiv pentru Sănătate și Securitate (HSE) a fost forțat să creeze o listă cu pesticide periculoase care nu ar trebui permise în ţară.

  Însă specialiştii de la Prospect se tem că interdicțiile privind aceste chimicale nu vor fi stabilite în legislația britanică înainte de data ieșirii, care va fi în martie.

  Controlul chimicalelor dăunătoare se realizează în prezent în cooperare cu alți membri ai UE, iar Marea Britanie este considerată una dintre cele mai importante organisme de reglementare din Europa.

  Totuşi, este neclară măsura în care Marea Britanie va fi implicată în acest sistem după Brexit și dacă va avea vreun cuvânt de spus în deciziile luate de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA).

  „Există consecinţe potențial îngrijorătoare pentru Marea Britanie — care trece de la o situație în care era un jucător-cheie în acest sector, la statutul de «spectator» aproape pasiv, având mult mai puțin control asupra a ceea ce ajunge pe rafturi", a declarat Sue Ferns, secretar general adjunct la Prospect.

  Acesta a adăugat că acest pericol există dacă Marea Britanie nu negociază un acord cât mai bun care să mențină poziţia Regatului Unit în cadrul ECHA.

  Pășune în apropiere de Oxford
  © Sputnik /
  Pășune în apropiere de Oxford

  Acceptarea reglementărilor europene cu privire la produsele chimice fără a avea un cuvânt de spus ar putea lăsa Marea Britanie vulnerabilă la substanțele chimice pe care, în calitate de stat membru, a avut capacitatea de a le bloca.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung
  Planul post-Brexit a fost dezvăluit. Ce conţine Cartea Albă privind retragerea UK din UE
  Avertizare de ultimă oră: Fără acord Brexit - cozi la vamă și în porturi
  Brexit: Comisia Europeană cheamă oamenii și companiile să fie gata de urmări ireparabile
  Brexit, previziunile unui economist. Un nou referendum? Scenariul fără acord?
  Brexit. Românii din UK, în pericol de a rămâne pe drumuri. Avertismentul proprietarilor
  Tagurile:
  haos chimic, perspectivă, Brexit, Sindicatul Prospect, Marea Britanie


  Știrile Zilei