03:20 19 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.68
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Urnă de vot, România

  În ce condiţii poate fi validat Referendumul din 6 şi 7 octombrie

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)
  82410

  Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721.

  BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Fiecare dintre noi, indiferent dacă este sau nu de acord cu Referendumul de sâmbătă şi duminică, are datoria să cunoască anumite detalii tehnice care ţin de acest proces democratic.

  Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00-21.00 şi duminică, 7 octombrie 2018, în acelaşi interval orar.

  „Cetățenii care participă la referendumul național au dreptul să se pronunțe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Сonstituției României în forma adoptată de Parlament?", precizează Ministerul Afacerilor Interne. Legea de revizuire presupune că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită dintre soți.

  Conform site-ului Autorităţii Electorale Permanente, Cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente.

  Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721, din care un număr de 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate.

  Instituţia menţionată informează, de asemenea, că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. 

  Secţiile de votare din afara României sunt organizate de către Ministerul Afacerilor Externe, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul Ministerului.

  În ce condiţii este validat referendumul? Conform legislaţiei, pentru ca referendumul să fie validat ar fi nevoie de o prezenţă de cel puţin 30% la urne din numărul total de alegători. Mai exact, un număr de 5.485.628 de români cu drept de vot trebuie să treacă pe la o secţie de votare în cele două zile, precizează stirileprotv.ro.

  O altă condiţie ca legea fundamentală să se modifice şi familia să fie redefinită ar fi ca 25% din românii cu drept de vot să pună ştampila pe „Da". Asta înseamnă minim 4.571.357 români cu drept de vot.

  Reamintim că în data de 7 octombrie în judeţul Olt se mai desfăţoară un referendum, de schimbare a denumirii judeţului în Olt-Romanaţi, despre care Sputnik v-a informat deja aici.

  Тема:
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)

  Tematic

  Cristoiu: Boicotarea referendumului, neghiobie antidemocratică
  Unde pot vota moldovenii la referendumul din România: lista secțiilor
  CCR a dat undă verde referendumului pentru revizuirea Constituției
  Tagurile:
  Orar, Buletine de vot, Cum votăm, Soți, Căsătoria dintre un bărbat și o femeie, Definirea familiei, Participare, Modificarea Constituției, Secții de votare, Rezultate, Validare, Referendum, România


  Știrile Zilei