11:25 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Pensionar

  Sistemul de asigurare socială din România, la pământ – trebuie regândit mecanismul social

  CC0 / Pixabay / stevepb
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  74 0 0

  Economistul-şef al Băncii Mondiale spune că piaţa muncii a evoluat o dată cu tehnologia iar tinerii nu mai au joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.

  BUCUREŞTI, 23 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Hans Timmer, economistul-şef al Băncii Mondiale a explicat, la Bucureşti, faptul că la acest moment Guvernul ar trebui să regândească tot sistemul de asigurări sociale din România, fiindcă tinerii nu găsesc nici o formă de protecţie în actualul mecanism.

  Cota unică de impozitare ar trebui să nu mai existe, în locul ei fiind implementat un sistem de impozit progresiv.

  „Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem”, a explicat oficialul Băncii Mondiale, potrivit ziarullumina.ro.

  Hans Timmer a spus, în conferința de presă susținută la București, că sistemele de protecție socială nu mai sunt valabile, iar țările trebuie să ăși regândească sistemele sociale și reglementările de pe piața muncii. Scopul este acela de a nu mai fi avantajați doar cei cu joburi permanente.

  Reprezentantul Băncii Mondiale a arătat că piaţa muncii a evoluat odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.

  În ceea ce privește cota unică, adoptată de aproape toate țările est-europene, Timmer a declarat că trebuie analizat inclusiv dacă acest sistem mai este de actualitate.

  România are cea mai mică rată a impozitului pe venit din Uniunea Europeană, de 10% şi strânge din impozitul pe venit numai 3,5 % din Produsul Intern Brut. Nu acelaşi lucru se întâmplă în state unde se practică impozitarea progresivă, cum ar fi Franţa sau Germania, unde la salariile cele mai mari se plăteşte chiar şi 50% impozit pe venit, iar la PIB se adună 9 procente din taxele pe venit.

  „Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care au un venit mai mare să plătească mai mult”, a susţinut Timmer, care a precizat că marea problemă pe taxe e reprezentată de serviciile publice, respectiv sistemul de asigurare, cel de pensii, ele nelucrând pentru oamenii din noua economie.

  Tematic

  Darnic Guvernul? Ajutorul pentru pensionarii săraci valorează cât 13 kg de carne
  Rusia: banii confiscați pentru fapte de corupție vor pleca în Fondul de Pensii
  Băsescu se plânge de bani. „Eu am pensia mai mică decât…”
  Pensionarii nu doresc banii pe card - ce pericole apar
  Bătrânețea în pericol! Au "fugit" 2 miliarde de euro din fondul de pensii
  Tagurile:
  România, Banca Mondială, Pensie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei