00:51 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Pensionari

  Pensiile din România sunt în pericol de parcă țara s-ar afla în război

  CC0 / Pixabay / BM10777
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  15331

  Românii pleacă în străinătate de parcă țara s-ar afla în plin război și din acest motiv riscăm să nu mai aibă cine să achite contribuțiile pentru pensii.

  BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. Sistemul de pensii din România are două mari probleme: tot mai puțini români se nasc și muncesc, și tot mai mulți migrează în alte țări.

  "Securitatea financiară a pensionarilor este pusă în pericol în România în principal din cauza sporului negativ şi a migraţiei, iar Pilonul II de pensii este deja pus în pericol, a declarat preşedintele CFA România", a declarat  Adrian Codirlaşu, preşedintele organizației de analiști CFA, România la o conferinţă pe temă, potrivit Agerpres.

  "România este, la nivel mondial, a doua ţară după Siria din punct de vedere al migraţiei, în condiţiile în care Siria este în război, iar noi, nu", a mai spus Codîrlașu.

  El crede că evoluţia aceasta va influenţa negativ posibilitatea de a finanţa sistemul de pensii.

  "Contribuţia la Pilonul I de pensii este deja în deficit şi va deveni nesustenabilă în condiţiile scăderii populaţiei. La Pilonul II de pensii au fost randamente foarte bune de la înfiinţarea lui, însă Guvernul a scăzut contribuţia la 3,75%, deşi conform legislaţiei în vigoare trebuia să fie 6%", a explicat analistul, la lansarea în România a studiului CFA Institute & Mercer 'Sistemul Ideal de Pensii'.

  Studiul prezintă soluţii pentru asigurarea unui sistem de pensii solid, bine structurat, care să răspundă cât mai bine nevoilor societăţii.

  Codîrlaşu a precizat că în România economisirea voluntară este redusă, în condiţiile în care 45% din populaţie economiseşte voluntar cu regularitate iar peste 50% dintre români nu au posibilitatea de a economisi.

  Prezenți la conferință, specialiști americani au tras și ei semnale de alarmă.

  "Este interesul fiecărui individ care economiseşte să avem o piaţă de capital dezvoltată şi un mediu legislativ adecvat astfel încât administratorii fondurilor de pensii să poată plasa banii în siguranţă, eficient şi sustenabil", a spus James Stewart, chairman, AmCham Capital Markets Committee.

  Specialiştii au considerat educaţia financiară cel mai eficient mijloc prin care cetăţenii pot să decidă modul în care pensia nu le va afecta financiar modul de viaţă.

  "Pensionarea reprezintă, pur şi simplu, o problemă prea mare pentru a ne permite să o ignorăm", a spus Paul Smith, preşedinte şi CEO CFA Institute, în mesajul transmis cu acest prilej.

  Tematic

  Degeaba acuzăm pensionarii. Câți bani primesc cei mai nevoiași dintre ei
  Anunțul de ultima oră al Guvernului: se schimbă data pensiilor
  Oraşul din România unde pensionarii primesc cel mai mult - nu e Bucureşti
  Dezvăluire-șoc! Statul plătește pensiile private facultative
  Pensionarii din învăţământ ar trebui să se retragă? Ce spun profesorii
  Pensionarii culeg strugurii, asistaţii social - acasă, vor bani mai mulţi
  Darnic Guvernul? Ajutorul pentru pensionarii săraci valorează cât 13 kg de carne
  Rusia: banii confiscați pentru fapte de corupție vor pleca în Fondul de Pensii
  Băsescu se plânge de bani. „Eu am pensia mai mică decât…”
  Pensionarii nu doresc banii pe card - ce pericole apar
  Bătrânețea în pericol! Au "fugit" 2 miliarde de euro din fondul de pensii
  Tagurile:
  români, Pensie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei