17:27 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Wi-Fi

  Prima stradă wi-fi din România. Vei putea încărca telefonul de la stâlp

  © Fotolia / Georgejmclittle
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  117 0 0

  Te plimbi și ai acces la Internet de mare viteză, poți încărca telefonul, laptopul sau mașina electrică – toate acestea vor fi posibile la Cluj-Napoca.

  BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca va deveni prima arteră „smart” din România, având stâlpi de iluminat cu wi-fi şi camere video, precum şi bănci cu încărcare prin USB a telefoanelor mobile.

  De asemenea, strada va mai cuprinde staţii de încărcare pentru trotinete, maşini, biciclete.

  Primarul Emil Boc a declarat, luni, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat proiectul de modernizare a străzii, că artera este un model care va fi replicat şi în alte părţi ale oraşului.

  „S-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile”, a spus Boc, citat de ZF.ro

  Modernizarea străzii a fost aprobată luni de CL, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene de 1,3 milioane de euro. Durata de proiectare și execuție a lucrărilor este de 9 luni

  „Municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020”, se arată în proiectul de hotărâre, potrivit monitorulcj.ro

  Obiectivul investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat

  Ca rezultate, se așteaptă creșterea numărului de bicicliști care utilizează pistele de biciclete, creșterea numărului de pietoni și scăderea transportului motorizat.

  „Starea existentă a străzii Molnar Piuariu afectează negativ condițiile de circulație din punct de vedere al siguranței, confortului și al vitezei”, menționează nota de fundamentare a actului normativ.

  Principala sursă de poluare din zonă o reprezintă traficul auto, atât prin emisiile de gaze, cât și prin nivelul ridicat de zgomot pe care îl generează.

  „Aglomerarea excesivă a cartierului Mărăști, lipsa acută a spațiilor verzi sau a dotărilor publice justifică nevoia implementării unor proiecte similare”, se mai arată în documentul citat.

  Hotărârea Primăriei Cluj prevede refacerea întregii suprafețe, reducerea numărului de parcări, reorganizarea intersecțiilor, plantare de arbori, dotare cu mobilier urban nou, amenajarea de iluminat public, iluminat festiv, iluminat arhitectural.

  Tagurile:
  Stradă, Cluj, Wi-Fi


  Știrile Zilei