12:59 21 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.44
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Ion Cristoiu

  Ion Cristoiu, declarație șocantă - după o viață în presă!

  © Photo: Facebook / Ion Cristoiu
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  2068130

  O carismă specială, aducând subtilitatea moromețiană la un loc cu un bagaj uriaș de cunoaștere, totul îmbrăcat într-o șansă permanentă acordată celui din fața sa.

  BUCUREȘTI, 16 nov, Sputnik Dragoș Dumitriu. Ion Cristoiu, ”patriarhul presei române”, a împlinit azi 70 de ani. În plus, celebrul jurnalist aniversează și jumătate de secol de presă.

  Provine din mediul rural, fapt cu care s-a mândrit întotdeauna, introducând un iz moromețian în nenumăratele interviuri, dialoguri și dezbateri la care a participat. Un jurnalist cu o cultură vastă, asiduu și pasionat cercetător al istoriei și al ziaristicii, a declanșat o adevărată reformă în presă, transformând-o, după 1992, prin marele cotidian ”Evenimentul zilei”, în ceea ce numim mass media – un mijloc de informare pentru masse.  

  Dăruit cu un simț extraordinar al opiniei publice, Ion Cristoiu a transformat editorialul într-un barometru dar și un reper al zilei. Practic, o retrospectivă a editorialelor lui este cea mai fidelă oglindă a perioadei respective.

  Fidel marii prese interbelice, pe care a studiat-o cu mare atenție, Cristoiu a reușit să îmbine stilul aducător de tiraj al ”Universului” lui Stelian Popescu – bazat pe știrea cu titlu șocant și pe faptul divers - ,  cu tradiția investigației de forță a ”Curentului” lui Pamfil Șeicaru, unul dintre mentorii livrești ai sărbătoritului de azi.

  Nu știu dacă Ion Cristoiu a descoperit televiziunea sau televiziunea l-a descoperit pe el, dar pentru cititorii săi, maestrul presei scrise s-a reinventat, creând un personaj cu o carismă specială, aducând subtilitatea moromețiană de care aminteam la un loc cu un bagaj uriaș de cunoaștere, totul îmbrăcat într-o șansă permanentă pe care o acordă celui din fața sa de a se exprima. În acest sens, am uneori impresia că Ion Cristoiu încearcă să interpreteze rolul ziaristului ideal – și de multe ori reușește. Cei drept, mai cedează în fața unor farmece blonde, dar…   

  La ceas aniversar, Ion Cristoiu nu se abține și face o declarație șocantă! De fapt, pe măsura unei vieți de jurnalist care a văzut, a scris și a interpretat enorm!

  ”Toată tânăra generație nu va trăi ce am trăit noi… Am prins Revoluția, am trăit două regimuri, am prins bombardamentele NATO, mineriadele”, răsfoiește Ion Cristoiu printre amintiri.

  Iertați-mă... spune maestrul ”acum nu e nimic”.

  ”Cade Guvernul... Să vezi căderea unui om ca Ceaușescu”, creează o antiteză marele jurnalist. ”Teroriștii, mineriadele… Gândiți-vă pe câți i-am cunoscut”.

  Apoi Ion Cristoiu face o schimbare de ritm: ”Lucrurile s-a așezat în România, din nenorocire pentru presă, în sensul în care sunt alegeri, cade Guvernul, nu se întâmplă nimic”.

  ”Nu sunt lovituri de stat. Pot să spun ceva? Mi s-a făcut dor de o lovitură de stat militară. Asta n-am trăit-o”, a mărturisit Ion Cristoiu în această seară, în emisiunea Alessandrei Stoicescu, la Antena 3.

  E declarația zilei - o mărturisire unică, precum viața și cariera lui Ion Cristoiu. Ceva între o declarație șocantă și o ghidușie. Ca și Ion Cristoiu, marele gazetar.

  Agenția Sputnik îi urează ”La mulți ani!”.

  Tematic

  Cristoiu: "În România are loc o operațiune CIA, iată cum ne putem apăra"
  Acum: Sentința lui Dragnea:"E avantajul principal" - Ciutacu, "Va fi condamnat" - Cristoiu
  Anunţul lui Cristoiu: "Este o dispoziţie de la marile puteri"
  Scandalul Andronescu: Cristoiu, comentariu șoc - "Iohannis a dat semnal, instigă!"
  Tagurile:
  Șoc, Declaraţie, Ion Cristoiu


  Știrile Zilei