19:05 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  Academia Română

  Mesaj superb al Academiei Române – Gest de curaj față de UE și lecție pentru politicieni!

  © Academia Română
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  445380

  Academia Română are curajul de a afirma ceea ce alții nu spun: și anume nerespectarea teritoriului României Mari de către cei care-l confirmaseră ”în plan internațional în 1919-1920”

  BUCUREȘTI, 29 nov, Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Sărbătoarea Marii Uniri este un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generații de oameni de stat și de intelectuali care au condus națiunea spre unirea tuturor românilor și care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public”, scrie în mesajul său, instituția supremă a culturii și științei românești.

  Secolul trecut de atunci, atrage atenția Academia, a fost plin de învățăminte, care ne obligă să reflectăm asupra prezentului și viitorului. În acest sens, Academia Română, care ”a reușit să realizeze, din punct de vedere instituțional, coagularea elitei culturale din toate provinciile istorice românești încă din 1866”, dobândind ”vocația de făuritor și păstrător al unității acestui popor”, lansează un îndemn la responsabilitate.

  ”Toți factorii de răspundere din România să-și asume misiunea care le-a fost încredințată de români și să pună în prim plan buna gestionare a edificiului național, creat cu atâtea sacrificii”, se scrie în mesaj.

  Mai mult, Academia Română are curajul de a afirma ceea ce alții nu spun: și anume nerespectarea teritoriului României Mari de către cei care-l confirmaseră ”în plan internațional în 1919-1920”  la Conferința de pace de la Paris din 1946-1947 – ”cu regretabile modificări teritoriale”.

  Desigur, Academia se referă la statele occidentale, care au recunoscut România Mare în 1918, dar nu și în 1946, iar odată cu aderarea țării noastre la UE am fost obligați (prin condiție sine qua non) să semnăm tratatul cu Ucraina, prin care România a renunțat la teritoriile dobândite și recunoscute de aceleași state (acum în UE) la 1918.

  Nu este un dat imuabil, ci este o realitate geopolitică și spirituală care trebuie permanent administrată, primenită, protejată, organizată și condusă cu responsabilitate, profesionalism și demnitate, spre a putea participa activ la dialogul dintre state”, scrie cu mult miez Academia Română.

  Academia face o referire și la evenimentul major din perioada care urmează, și anume președinția Consiliului Uniunii Europene – ”un efort național fără precedent în cadrul Uniunii Europene pentru următoarele șase luni”.

  ”În acest context, admirabila unitate a românilor înregistrată de istorie la finele „Marelui Război“ trebuie să fie mai mult decât o rememorare și o celebrare, trebuie să devină un exemplu și un reper pentru noi”, se scrie în Mesaj.

  Citându-l pe Vasile Pârvan, „Datoria vieții noastre“ Pârvan) ne obligă la acțiune conștientă și coordonată pentru revigorarea României și pentru pregătirea sa întru afirmare și dezvoltare în secolul al XXI-lea, scrie Academia.

  ”Invităm toate instituțiile statului la un dialog lucid, profund și sincer, cu scopul bunei funcționări a societății românești, dialog necesar și obligatoriu pentru toate aceste organisme delegate de națiunea română să-i conducă destinele spre viitor, și la înțelepciune, prin transmiterea către români a unui mesaj de încredere, putere şi curaj pentru redobândirea demnităţii naţionale”, se scrie în finalul Mesajului Academiei Române

  Așa cum titram, mesajul este o adevărată lecție de responsabilitate față de țară dată oamenilor politici – dar cuprinde și o pagină de istorie pe care România o poate reproșa țărilor din UE – și asupra căreia toată lumea tace chiar acum, de Centenarul României Mari!

  Tematic

  Academia Română vrea să pregătească elite românești în afara țării
  Academia Română - atacată virulent de Sabin Gherman
  Academia colaborează cu "consilierul pe extindere" al lui Sorin Vântu
  Academia Română condamnă “iliberalismului” și criticile față de UE și NATO
  Funeraliile lui Dinu Giurescu, prilej ca Radu Tudor să atace Academia Română
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, centenar, Academia Română


  Știrile Zilei